Lídr musí být zásadový

Ilustrační snímek

Online komunita Fortune 500 Insiders Network sdružuje seniorní manažery největších amerických firem dle žebříčku Fortune 500, který každoročně sestavuje časopis Fortune na základě jejich hrubého obratu. Tito manažeři se tak prostřednictvím webových stránek časopisu Fortune vyjadřují k nejrůznějším otázkám řízení firem a vedení lidí. Alan Colberg, prezident pojišťovny Assurant, například shrnul nejdůležitější dovednosti lídrů.

Lídr v každém odvětví potřebuje určité odborné dovednosti, stejně tak však musí zvládnout umění osobního jednání, řešení sociálních situací a komunikace, obecně řečeno soft skills. Alan Colberg vidí jako nejdůležitější vůdcovské dovednosti ty následující.

Zdvořilost

Ke každému bez ohledu na jeho titul či pozici přistupujte s respektem. Platí to pro zaměstnance stejně jako pro zákazníky. Slušné chování je v pojišťovně Assurant dokonce jednou ze základních firemních hodnot.

Vytváře vztahů

Lídr by neměl zůstávat v izolaci. Musí si vytvářet vztahy s lidmi ve firmě i mimo ni, aby se dostal k co nejširší škále různých nápadů, naučil se něco nového, pomohl ostatním a objevoval nové obchodní příležitosti. Jednou ze skvělých možností, jak propojit zaměstnance, je účast na různých dobrovolnických a charitativních akcích.

Svědomitost

Úspěšná práce není jen plnění úkolů. Vyžaduje nadšení pro danou činnost a zájem se zlepšovat. Dobrý lídr proto neustále hledá způsoby, jak dále růst. Chce od sebe to nejlepší a jde v tom příkladem ostatním.

Integrita

Tato dovednost je pro lídra úplně nejdůležitější. Znamená věrnost určitým zásadám, schopnost dělat správné věci a zachovat si maximální míru profesionality. „Nestačí jen říkat, že máte ty nejpřísnější etické standardy. Musíte jimi aktivně žít a prokazovat je každý den,“ uzavírá Alan Colberg.

-kk-

Zdroj: Fortune.com - server prestižního amerického časopisu Fortune
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fortune.com