Lekce z networkingu pro stydlivé

Ilustrační snímek

Budování kontaktů v profesní komunitě je velice důležité, ať už chcete jejím členům něco prodat nebo se jen profilovat jako odborník a potenciální spolupracovník. Většina lidí nicméně chodí na společenské akce za účelem budování kontaktů jen velmi nerada a networkingu se věnuje raději přes internet. Osobní setkání přesto zůstává rychlejší a efektivnější cestou k seznámení a spolupráci. Server businessknowhow.com proto shrnul následující doporučení speciálně pro ty z vás, kteří se networkingu obávají.

Začnete tím, že se budete vědomě usmívat. Nejen, že budete působit příjemněji na ostatní, ale budete se i sami příjemněji cítit. Opravdu to funguje. Pomoci vám může i to, když si uvědomíte, že řada lidí kolem vás má stejné pocity jako vy. Rozhlédněte se kolem sebe a najděte někoho, kdo stojí stranou ostatních. Když jej oslovíte, bude vám vděčný, že jste jej zachránili a začali hovor. Společně pak můžete přizvat k diskusi i další účastníky akce, kteří osamoceně postávají kolem.

Žádný stres

Nestresujte se předem tím, o čem budete mluvit a jak při tom budete vypadat. Vaším prvotním cílem by mělo být lépe poznat člověka, s nímž mluvíte, nikoli dělat reklamu sám sobě a stresovat se tím, jaký děláte dojem. Začít můžete například tím, že pochválíte něco, co má dotyčný na sobě, upozorníte na něco zajímavého v prostoru, kde se nacházíte, nebo se prostě zeptáte, co jej vedlo k návštěvě této akce. Pak jej nechte mluvit a uvidíte, že rozhovor se rozvine přirozeně.

Smyslem návštěvy networkingových akcí není seznámit se s každým, kdo přijde. Povrchní konverzace se sto lidmi vám k ničemu nepomůže. Zaměřte se proto na lidi, kteří vás zajímají a snažte se jim věnovat více než jednu větu, při níž se jim budete snažit vnutit vaši vizitku. Pokud nechcete, aby veškerá vaše snaha zůstala zbytečná, nezapomeňte na první setkání navázat a udržovat kontakt i po akci. Ideální bude, když se vám povede scházet se s toutéž komunitou častěji a poznávat se blíže při více akcích.

-kk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How