Lekce od arogantního manažera anglické fotbalové reprezentace

Proč bychom měli být vděční za to, co máme, a nedožadovat se zvláštních privilegií? Protože dnes můžete ztratit důvěru mnoha způsoby – a neodpouštějí se ani maličkosti.

Ilustrační snímek

Navíc k tomu může dojít téměř okamžitě. Důvod? Postupující technologie kombinované s médii. Dnes se navíc v oblasti leadershipu rozvíjí paradigma, ve kterém už není možné soustředit se pouze na výsledky. BP, Volkswagen, Velký Sam a další by souhlasili.

Velký Sam Allardyce: 67denní manažer 

Všechen svůj kredit můžete ztratit hlavně tehdy, když se domníváte, že jste lepší než ostatní lidé – nebo když začnete sami sebe stavět na nezasloužený piedestal. Bylo to tak s „Velkým Samem“ Allardycem, který se v červenci 2016 stal na pouhých 67 dní manažerem anglického národního fotbalového týmu. Prohlašoval, že je to jeho vysněná práce – a jeho sen se tedy rozplynul opravdu rychle. Co ho stálo jeho pozici?

Byl to nepříznivý videozáznam, na kterém se předváděl před lidmi, kteří ve skutečnosti byli reportéry v přestrojení. Allardyce se choval arogantně a shazoval svého předchůdce. Také dost nevybíravě mluvil o svých, jinak velmi respektovaných spolupracovnících. Choval se, jako kdyby byl prezidentem celého fotbalového vesmíru… a pak už to trvalo jen 24 hodin a přišel o svou kariéru.

Velký Sam zmizel. Stal se obětí vlastní arogance. Přišel o důvěru svých kolegů a stal se historicky nejkratší dobu sloužícím manažerem anglického fotbalu. John Blakey, autor článku na webu management-issues.com, který pracuje jako kouč pro top manažery, vysvětluje, že o důvěru můžeme přijít opravdu překvapivě rychle. A proto radí všem lídrům, aby raději zvolili cestu pokory.

Transparentnost poráží aroganci lídrů

Důvěryhodný lídr chápe, že reportéři v přestrojení jsou dnes v každé zasedačce. Kdykoli můžete být odhaleni a propíráni na veřejnosti. Proto lídři doslova musejí být pokorní. Měli by si uvědomit, že jsou spíše ve službách ostatních. Nemají čekat ovace. Leadership je koneckonců hlavně o tom, povznést ostatní vzhůru – nikoli je srážet k zemi.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues