Ledové a přece zahřeje

Ledové víno má medovou vůni, zlatožlutou barvu a výraznou sladkou chuť. Patří mezi vinařské speciality. Ideální je k vánočnímu cukroví. Koupit si je do zásoby se však vyplatí již nyní.


Ledové víno se vyrábí ze zmrzlých hroznů, které musejí projít po několik dní mrazem minimálně -6 °C. Voda v bobulích tak mění v ledové krystalky. Sklízí se ještě v noci nebo časně ráno, aby krystalky nerozmrzly. Zmrzlé krystalky se pak lisují a vytvářejí hustý vinný mošt, který pomalu kvasí a uchovává si vysoký obsah cukru.

 

Do optimální zralosti se ledové víno dostává až po třech letech skladování. Skladovat by se mělo ve sklepě při teplotě mezi devíti až jedenácti stupni Celsia, která nesmí kolísat. Vlhkost by měla dosahovat okolo 65 procent a do sklepa by nemělo svítit přímé sluneční světlo.

Moravské a české ledové víno kupují Japonci i Rusové. Dováží se i do Kanady, která je největším výrobcem ledových vín. Kupuje ho také Francie. Konkurenty tuzemských vinařů jsou naopak Slovinci, Slováci a Švýcaři. Přesto naši výrobci již získali řadu ocenění.

-kk-

Zdroj: Ekonom - INternetová verze týdeníku Ekonom (vydavatel Economia online)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Ekonom