Lávové kameny zbaví stresu

Masáž horkými lávovými kameny se ve světě využívá již po staletí, u nás se však teprve zabydluje. Horké kameny sloužily například americkým Indiánům nebo starým Indům ke stimulaci energetických center těla. Postupně se vyvinulo několik různých technik. U nás se nejčastěji setkáme s technikou havajskou nebo čínskou. Rozdíl mezi technikami spočívá v počtu a velikosti kamenů, teplotě a provedení masáže.

Při masáži se používají čedičové kameny ohřáté ve vodní lázni na 40 až 50 stupňů. Masér s nimi nejprve obkrouží a prohřeje tělo. Pak přikládá kameny o velikosti 3 až 10 cm na jednotlivé energetické dráhy, aby odblokoval energetické centra. Masáž probíhá nejprve v lehu na břiše, pak na zádech a končí na obličeji. Lze jí užít i lokálně (např. pro masáž zad).

Celá procedura může trvat až dvě hodiny a má výrazný relaxační účinek. Kameny uvolňují některé anionty kovů, jež přispívají k urychlení regenerace tkání. Pomáhají také urychlit metabolismus a odplavování škodlivých látek z těla. Masáž posiluje imunitní systém, zmenšuje problémy v období klimakteria nebo trávicí potíže. Hlavně ale působí na nervový systém – obnovuje tok energie a zbavuje stresu.

Tento druh masáží není vhodný pro těhotné ženy, v době menstruace, při zvýšeném krevním tlaku, onemocnění srdce, po chemoterapii nebo onemocnění lymfatických cest. Cena masáže závisí na její délce. Pohybuje se od 1 300 do 1 600 korun. Populární jsou také dárkové poukazy.

-kk-
Zdroj: MF DNES - český deník Mladá Fronta DNES
Zobrazit přehled článků ze zdroje MF DNES