Kupte si štěstí, prý to jde

Podle některých odborníků se štěstí dá koupit, je ale třeba „nakupovat“ opatrně. Autor článku hovořil s několika z nich a ptal se na to, co oni sami na svých životech změnili.

Vychutnejte si i běžné dny

Údajně největší překážkou ke spokojenosti je tzv. požitkářská adaptace, kdy se nové věci a úspěchy okoukají a člověk je opět „nešťastný“. Rada odborníka zní, naučit se radovat z maličkostí a nejen „velkých věcí“. Pokuste se najít způsob, jak si to dobré, co se vám přihodí, užívat co nejdéle.

Vyhněte se dojíždění

Podle průzkumů se dojíždění řadí mezi jedny z nejméně oblíbených aktivit. Jeden z důvodů, proč tomu tak je, že máte nad situací minimální kontrolu. Jinými slovy nevíte, jak bude vypadat vaše zítřejší cesta do práce.

Obětujete přátele?

Řekněme, že máte možnost získat lépe placenou práci, která vám ale ukrojí z času, který byste jinak věnovali svému společenskému a rodinnému životu. Z počátku si budete myslet, že je to fér „obchod“. S největší pravděpodobností vám začnou bývalé aktivity chybět v momentě, kdy si zvyknete na svůj větší příjem.

Kupování vzpomínek

Někteří lidé jsou už od základu méně spokojení než jiní. I tak ale mohou svoji situaci zlepšit tím, že si pečlivě promyslí, jak se svým časem naloží. Pokuste se investovat do něčeho, co pro vás bude něco znamenat a na co nezapomenete.

Na závěr příklad ze studie, kterou provedli američtí profesoři Jane Ebertová a Daniel Gilbert. Účastníci byli vyzváni, aby si vybrali a odnesli domů umělecký plakát. Některým bylo řečeno, že pokud si to rozmyslí, mohou si přijít plakát vyměnit za jiný. Další tento výběr neměli. Údajně měli být spokojenější ti, pro které bylo rozhodnutí nezvratné. Když jsou otevřené možnosti, vyvolává to v mysli nezbytnou debatu, v opačném případě generuje pocit satisfakce.

-av-
Zdroj: Startup Journal - portál amerického listu Wall Street Journal pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startup Journal