Krotitelé stresů

Jak může vůdce lépe řídit stres? Článek přináší rady odborníků z amerického Centra pro kreativní vůdcovství.

- Rozpoznávejte signály. Naučte se sledovat reakce vašeho těla na stres. Začne vám rychle bušit srdce? Cítíte horko? Zatínáte čelisti? Bolí vás žaludek? Čím dříve si tyto projevy uvědomíte, tím dříve s tím můžete něco udělat.

- Vytvořte si rituál. Naučte se dělat přestávky na odreagování. Například každých 90 minut můžete vstát od stolu a projít se. Nadýchněte se čerstvého vzduchu, protáhněte se, na chvíli zavřete oči.

- Oprostěte se od práce. Najděte si efektivní cestu, jak nastavit hranice mezi prací a domovem. Ať už pro vás funguje poslech hudby po cestě domů, vypnutí mobilního telefonu a e-mailu v rodinném kruhu nebo účast na společenských aktivitách a koníčcích, najděte si pro tuto činnost čas a dodržujte jej.

- Soustřeďte se na zdraví. Pravidelné cvičení pomůže zbavit se negativních důsledků namáhavé práce. Dejte si závazek cvičit alespoň dvakrát týdně 30 minut. Snažte se také jíst více ovoce a zeleniny a naopak snížit příjem cukrů, tuků a sodíku.

- Vybudujte si podpůrný systém. Vytvořte si síť lidí, kteří vám pomohou od stresu, ať už půjde o rodinu či přítele, kolegy nebo profesionálního kouče. Důležité je ale také, abyste si sami uměli přiznat, že jste stresovaní.

- Přeorganizujte úkoly. Pokud jste příliš stresovaní na základě určitých úkolů, snažte se tuto práci lépe zorganizovat a zjednodušit. Hledejte priority, vymezujte role a vyjasňujte svá očekávání.

- Regenerujte. Dopřejte si dostatek času na odpočinek a opětné načerpání energie. Pomůže vám to přemýšlet kreativněji, upevnit vztahy i zdraví.

- Znovu si definujte rovnováhu. Zapomeňte na představu, že rovnováha znamená mít stejný čas na kariéru, rodinu, přátele, okolí a volnočasové aktivity. Místo toho si raději ujasněte své klíčové hodnoty, které se mohou časem měnit. Pokud bude váš život odrážet, kdo jste a jaké jsou vaše hodnoty, budete cítit větší rovnováhu i při nedostatku času.

-kk-
Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership