Kritika? Sem s ní!

Ilustrační snímek

Negativní zpětná vazba vyvolává pocit nejistoty a někdy i strach. Vnímáme ji totiž intenzivněji než pochvalu. Pokud se ji však naučíme přijímat, stane se užitečným nástrojem našeho dalšího růstu a rozvoje a pomůže nám dosáhnout úspěchu v kariéře. Jednoduchý postup, kterého se držet, zveřejnil server Forbes.com.

1. Nebraňte se a poslouchejte

Většina negativní zpětné vazby je sdílena s dobrým úmyslem pomoci. Uvědomte si, že i pro toho, kdo vás kritizuje, to může být velmi těžké. Proto vždy alespoň v duchu poděkujte za čas a pozornost, kterou vám věnuje (ne vždy je vhodné to říkat nahlas).

2. Zamyslete se nad významem

Každá kritika pro vás může být pozitivní, pokud se z ní dokážete poučit. Abyste však správně odhalili význam zpětné vazby, která je vám sdělována, musíte si položit dvě otázky. První je, zda je to pravda. Pokud vám danou věc nepotvrdí nikdo jiný nebo vám není předávána s dobrým úmyslem, nezabývejte se jí. Druhá otázka zní, jak vznikl daný dojem. Často se stává, že ostatní kritizují naše dobré vlastnosti, které pouze přeháníme, nebo si špatně vykládají naše dobré úmysly.

3. Rozhodněte se, zda budete reagovat

Není třeba reagovat na všechno. Některou kritiku je lepší ignorovat a případně se k ní vrátit později. Pomůže vám otázka, zda daná věc stojí v cestě vašemu úspěchu v kariéře. Pokud ne, nechte to být. Pokud ano, je třeba jednat a najít si pozitivní poučení.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com