Konflikty řešte co nejdříve

V každém týmu nastávají konfliktní situace. Právě proto je však třeba vědět, jak předejít tomu, aby dílčí konflikty přerostly v otevřenou válku. Desatero rad pro vedoucí pracovních týmů shrnul britský portál Management Today.

V první řadě buďte přístupní a dejte svým lidem najevo, že mohou otevřeně přicházet se svými názory a problémy. Učte se rozpoznávat první projevy neshod mezi členy týmu, ušetříte si tím mnohé další problémy. Zároveň se však učte také nesoudit a nepropadat mylným předpokladům dříve, než se stačíte s celou situací seznámit. Nejprve pozoruje a zdržte se jakéhokoli hodnocení. 

Základem vlastního řešení konfliktu je vytrhnout obě strany z místa konfliktu a nabídnout rozhovor mezi čtyřma očima na neutrální půdě. I rychlá procházka po chodbě může pomoci. Umožněte oběma stranám, aby vyjádřily své emoce, přičemž se neupínejte na slova vyřčená v rozčílení. Naslouchejte a poté interpretujte, co jste viděli a slyšeli, aby o tom aktéři neshody mohli zpětně uvažovat. Nepleťte si ale interpretování s předpokládáním něčeho, co jste neviděli ani neslyšeli.

Nakonec vyzvěte ke smíru. Pomozte oběma stranám pochopit, že ve většině případů je nejlepší cestou ke smíru kompromis, přijetí kritiky nebo omluva. 

-kk-

Zdroj: Management Today - portál britského manažerského magazínu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Today