Komiksová motivace

Udržet zaměstnance neustále motivované je prakticky nemožné. To, že se z líných lidí dají udělat energičtí a z hloupých chytří pracovníci je manažerský mýtus. Alespoň takovou myšlenku vyjádřil Scott Adams, autor známého manažerského komiksového seriálu „Dilbert“. Adams dále tvrdí, že je potřeba vždy začít s týmem talentovaných zaměstnanců a kreativně přistupovat k tomu, aby byl tým co nejproduktivnější. Nabízí proto konkrétní rady, jak se nestát Dilbertem – tedy člověkem, který v práci nic nedělá.

- Nestarejte se o nepotřebná pravidla. Umožněte zaměstnancům například volné užívání internetu nebo telefonu pro osobní účely. Zaměstnanci takovou svobodu ocení a budou se cítit veseleji.
- Dejte více na chemii. Vytvářejte týmy tak, aby si jejich členové společně užívali práci i legraci. Jediná osoba se špatným přístupem může zničit morálku ostatních.
- Trvejte na tom, aby lidé opouštěli zaměstnání v určenou hodinu, a to dříve než zajde slunce.
- Podporujte nepracovní zájmy zaměstnanců. Nabízejte zaměstnanecké výhody související s jejich koníčky.
- Opusťte způsob odměňování založený na rozdávání symbolických vyznamenání. Jestliže někdo pracuje skutečně dobře, vyjádřete mu v první řadě úctu a poskytněte mu skutečný bonus.

**Datum vydání:** II/2003
Zdroj: Fortune.com - server prestižního amerického časopisu Fortune
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fortune.com