Kolik vydělává šťastný člověk?

Ilustrační snímek

70 tisíc dolarů ročně. To je výše ročního výdělku, která v lidech vyvolává pocit naprostého štěstí a pohody. Ti, kteří vydělávají méně, jsou méně šťastní i méně spokojení. Ti, kteří vydělají více, jsou spokojenější, vyšší míry pocitu štěstí však již nedosáhnou. Ukázal to výzkum amerického psychologa a nositele Nobelovy ceny za ekonomii Daniela Kahnemana, který realizoval s kolegou z Princeton University Angusem Deatonem. Studie s názvem High income improves evaluation of life but not emotional well-being byla publikována v roce 2010 a je k dispozici na této stránce.

Podnikatel Dan Price byl výsledky této studie osloven natolik, že se rozhodl uvést je do praxe ve své firmě Gravity Payments v Seattlu, která se zabývá zpracováním plateb prostřednictvím kreditních karet a zaměstnává 120 lidí. Oznámil, že v průběhu tří let dorovná všem zaměstnancům platy na minimální částku 70 tisíc dolarů ročně a na stejnou částku sníží i svůj vlastní plat, který se doposud blížil 1 milionu dolarů ročně. Kromě vlastního platu bude Dan Proce financovat navýšení platů ze zisku firmy. Informoval o tom deník The New York Times, který také zveřejnil video s Pricovým vystoupením před zaměstnanci.

Propastný rozdíl

Celkově se v Gravity Payments zvýší plat 70 zaměstnancům a 30 zaměstnancům se dokonce zdvojnásobí. Dosavadní průměrný plat ve firmě činil 48 tisíc dolarů ročně. Podíváme-li se na statistiku celých Spojených států, ředitelé firem vydělávají v průměru 300krát více než průměrní zaměstnanci, což je jeden z největších rozdílů na světě.

Dan Price vysvětluje, že jeho důvody nejsou politické ani ekonomické. Chce přispět k prolomení propastných rozdílů v příjmech, o kterých se jen mluví, ale nikdo s nimi nic nedělá. „Má tržní cena jakožto výkonného ředitele ve srovnání s běžným člověkem je směšná a absurdní,“ uvedl pro New York Times. Myslí-li to opravdu vážně, je to chvályhodné.

Kolik vydělává šťastný člověk podle vás?

-kk-

Zdroj: The New York Times - server prestižního amerického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The New York Times