Kolega zažívá krizi. Jak mu pomoci?

Ilustrační snímek

V práci trávíme většinu dne. Společně s kolegy sdílíme pracovní úkoly, radosti i frustrace, a proto není divu, že se často stáváme přáteli i mimo pracoviště. Pokud se tedy kolega dostane do nějaké složité osobní životní situace, jako je závažná nemoc někoho z blízkých nebo třeba rozvod, často o tom víme. Nevíme už však, jak správně reagovat a jak mu pomoci v práci.

Podle webu psychcentral.com je třeba najít rovnováhu mezi podporou, kterou nabídnete, a respektem vůči soukromí svého kolegy.

1. Dejte najevo, že jste tu

Nezahlcujte kolegu, který právě řeší náročnou životní situaci, hromadou otázek a nechtějte vědět zbytečné detaily. Stačí, když řeknete, že je vám líto, čím prochází a pokud bude sám chtít, může se na vás obrátit, když bude potřebovat nějakou pomoc nebo jen vyslechnout.

2. Nedávejte rady

Nehrajte si na psychologa, který udílí rady. Vy byste měli pouze podpořit, nikoli vyjadřovat své názory na věc, pokud vás o to kolega přímo nepožádá. Raději se zeptejte obecně, jak se cítí a snažte se to pochopit.

3. Nabídněte konkrétní pomoc

Neptejte se, jak můžete pomoci. Pro kolegu to může být nepříjemné. Buďte aktivní a sami najděte způsoby, jak mu ulehčit práci. Když například půjdete mimo firmu, zeptejte se, zda nechce přinést něco k jídlu. Když budete mluvit s někým z obchodní partnerů, zeptejte se, zda s  ním nemáte něco vyřídit i za svého kolegu. Tato jednoduchá gesta kolegovi pomohou a nebude se muset cítit trapně, že vás o něco žádá.

4. Neříkejte, že to přejde a kolega se má dívat do budoucna

I dobrý záměr může ublížit. Svým optimismem jistě chcete dát najevo, že bude lépe, ale kolega to může chápat jako snahu zlehčovat jeho problémy. Každý se s osobními problémy vyrovnává jinak a vy byste měli respektovat individuální potřeby svého kolegy. Raději řekněte, že chápete, jak těžké to má a že se nedivíte, jak se cítí. Dáte tím najevo své pochopení a zároveň zůstanete neutrální. Kolega se nebude cítit nepříjemně a bude otevřenější.

-kk-

Zdroj: Psych Central - největší světový portál věnovaný duševnímu zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psych Central