Klid a rozvaha: Silné zbraně jakéhokoliv lídra

Úspěšný týmový lídr je člověk, který dovede své podřízené inspirovat a motivovat, ale který dovede přinést i klid v krizových a vyhrocených situacích. A právě klid, rozvaha a schopnost uklidňovat situaci jsou jedny z nejsilnějších zbraní jakéhokoliv lídra. Jak si udržet klid za každou cenu? Řekneme si v dnešním článku.

Ilustrační snímek

Neberte si pracovní věci osobně

V první řadě je nutné nebrat si věci týkající se vašeho týmu, vás a vaší práce nijak osobně. Jakmile začnete věci brát osobně a emotivně, jen těžko si udržíte nadhled. Jako lídr si nesmíte brát osobně ani to, když se někdo na pracovišti vymezuje vůči vám a vaší osobě.

Nenechte se zahltit a paralyzovat emocemi

Jak uvádí INC.com, jakmile nastane krizová situace, je lehké propadnout zoufalství. Člověk se nechá zahltit emocemi a často může dojít k jakési paralýze nebo naopak ke zkratkovitému a zbrklému jednání. Jako lídr se musíte oběma těmto scénářům vyhnout – a musíte pomoct i svému týmu.

Hledejte na každé situaci to pozitivní

Každá situace, i ta zdánlivě bezvýchodná a zoufalá, nabízí i něco pozitivního a stejně tak i nějaké příležitosti. Zaměřte se za každé situace na to pozitivní a zkuste vždy najít východisko.

Zbytečně neztěžujte život sami sobě ani svým podřízeným

V neposlední řadě platí, že mnohé problémy si člověk způsobuje sám. Tím, jak jedná, co má za priority, jaké postupy volí nebo na jaké zbytečnosti se zaměřuje. Zkuste si svoji práci (i život členů svého týmu) ulehčit tím, že budete věci dělat jednoduše a že nebudete zbytečně vytvářet vyhrocené situace tam, kde to není potřeba.



-mm-

 

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com