Klíčové vlastnosti, které musí mít kdokoliv, kdo chce vést ostatní

Aspirujete na vedoucí pozici? Pokoušíte se o povýšení, nebo již vedoucím jste? Chcete vědět, jestli na vedení lidí máte? Zde je pět klíčových vlastností, které musí mít kdokoliv, kdo chce vést ostatní.

Ilustrační snímek

Tento seznam přinesl Business2Community.

Schopnost naslouchat

Vedení ostatních je interaktivní proces. Bez schopnosti naslouchat ostatním a bez ochoty skutečně přemýšlet nad tím, co nám jiní lidé říkají, se nikdy nemůžeme stát dobrými vedoucími.

Ochota pomáhat ostatním

Další klíčovou vlastností leadera je ochota a schopnost pomáhat ostatním, dávat jim rady, mentorovat je (v pozitivním smyslu). Z vašeho chování by mělo být jasné, že vám jde o to, aby ostatní nalezli to nejlepší v sobě.

Schopnost plánování

Správný vedoucí důkladně plánuje. A co víc, má pravidelně nastavené chvíle, kdy plánuje další strategie a systematizuje svoji budoucí práci.

Adaptabilita

Vedoucí od přírody si uvědomuje, že každý jedinec je individuum, a také k nim tak přistupuje. Svým jednáním inspiruje, ale zároveň při jednání s různými lidmi je schopen bavit se s nimi způsobem, který jim vyhovuje.

Schopnost důvěřovat ostatním

Vedoucí by neměl pouze vše dělat sám a nejlépe, ale měl by ostatním dávat určitou míru autonomie a důvěry. Musíte vědět, v čem je kdo dobrý, a v této aktivitě jej maximálně podporovat.

 

-mm-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com