Když spolu manželé pracují...

Páry pracující spolu mají některé specifické výhody a čelí několika vážným nevýhodám. Nan Langowitz, ředitelka Centra ženského leadershipu na Babson College, navrhuje, aby spolu pracující partneři pamatovali na následující věci:
- Jasně definovat role – jaké věci bude mít každý z partnerů na starosti a jaké budou sdílet? Andy a Kate Spade, kteří tvoří manželský tým ve společném podniku módního návrhářství, se každý věnují „tomu svému“, ale oba se podílí na důležitých rozhodnutích.
- Vymyslet, jak udržovat hranice v osobním životě – to byl u Spadeových důvod k hádkám vždy, když Kate začala mluvit o byznysu ještě než vstala ráno z postele. Nyní říká: „Zapomeňme na to, promluvíme si o tom až v kanceláři.“
- Stanovit pravidla profesionálního chování – to je obtížné, Kate říká, že se snaží najít smysl pro dekorum a nevměšovat se a nevyrušovat manžela telefonem.
- Rozhodnout, kdo bude mít poslední slovo, pokud se vyskytnou rozdílné názory – v případě Spadeových vyhrává ten nadšenější a zanícenější. Obvykle diskutují a ten, který se cítí méně silný v daném problému, se vzdá.

Největší výhodou společné práce je podle Kate důvěra. A největší nevýhodou je podle ní to, že si nemůžete vyprávět historky z práce. Když by řekla Andymu: „Nebudeš věřit, co se mi dnes stalo v práci!“, odpoví, že už to ví a nechce to slyšet znovu, protože u toho byl.

-ba-
Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company