Když se otevírá láhev vína...

Když se otevírá láhev vína...

Nahradí syntetický korek přírodní? *Korkovou chuť vína* způsobuje TCA (2,4,6 trichloroanisol), který vyvíjejí mikroorganismy v korku během chemického zpracování. Ve víně se rozvíjí nepříjemná chuť, chutná jako lisovaný papír nebo mokrý karton. Problém se týká 6-8% lahví a vyvolává samozřejmě negativní reakce spotřebitelů. TCA stojí ročně světové vinařství více než 10 miliard dolarů. Plastický korek je stále populárnější, kombinovaný korek soutěží s tradičním, navíc eliminuje riziko korkové chuti. Tradiční představa o dobré láhvi vína je spjata s přírodním korkem a jeho charakteristickou vůní a příjemným zvukem při otvírání. Dnes je 92% lahví uzavíráno korkem a pro většinu Francouzů zůstává měřítkem kvality vína.

Aby tento problém redukovali, výrobci korku dělají více kontrol kvality, zlepšují výrobu a dělají další inovace. Například firma Amorim, světová jednička na trhu s korkem z Portugalska, nedávno zaváděla nový výrobní proces proti TCA zvaný ROSA. Vyjímá molekuly „zodpovědné“ za korkovou chuť použitím „destilace párou“. Má tedy přírodní korek před sebou světlou budoucnost? Podle ankety, která proběhla na Vínu.cz , dává 58% respondentů přednost tradičnímu korku, 21% si myslí, že syntetický korek je řešením pro levná vína a 21% účastníků syntetický korek nevadí.
-ba-
Zdroj: Víno.cz - Obsáhlý průvodce světem vína a vinařství.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Víno.cz