Když podřízený zažívá ztrátu blízké osoby: Jak coby manažer pomoci truchlícímu členovi týmu

Pracovní a osobní životy všech lidí jsou ve větší či menší víře vždy provázány. Pokud se tedy pracovníkovi přihodí nešťastná událost v podobě ztráty blízké osoby, nelze tuto situaci z pozice manažera ignorovat. A právě v těchto těžkých životních situacích mohou účinná pomoc a lidské pochopení ze strany týmového manažera dotyčnému výrazně ulehčit proces truchlení. Zde je několik tipů, jak coby manažer pomoci členovi týmu, který si prochází obdobím truchlení.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl server IOD.com.

Situaci neignorujte. Naopak se o ní s podřízeným pobavte.

Ztráta blízké osoby je velice citlivé a osobní téma. Není proto divu, že řada manažerů a spolupracovníků přesně neví, jak se k člověku, který si prochází truchlením, postavit. A bohužel někteří vedoucí to řeší tak, že situaci víceméně ignorují a raději dané téma neotvírají. To je ovšem veliká chyba. Sedněte si s podřízeným, vyjádřete mu svoji soustrast a pak se s ním o situaci zcela otevřeně a lidsky pobavte.

Buďte empatičtí a nabídněte svoji pomoc.

I když jste manažerem dotyčného a vaše manažerské snahy se až doposud pravděpobně omezovaly především na pracovní sféru, tato situace vyžaduje především lidský přístup. Buďte empatičtí a dejte dotyčnému pracovníkovi najevo, že mu nabízíte svoji pomoc a a že se na vás může kdykoliv obrátit.

Zeptejte se podřízeného, co by jemu osobně nejvíce pomohlo.

Každý se se ztrátou blízké osoby vyrovnává jinak. A každý proto požaduje jiný přístup a jiný druh pomoci. Nesnažte se vydedukovat, co asi by se vašemu podřízenému hodilo, a raději se ho na to přímo zeptejte. Třeba se domníváte, že si chce vzít delší dobu volno. Ale jemu by třeba naopak pomohlo, kdyby si od celé nešťastné události odpočinul tím, že bude dále normálně pracovat. Ať se dotyčný rozhodne sám.

Buďte připraveni nabídnout zvýšenou flexibilitu.

Proces truchlení je nepředvídatelný a nemusí nutně probíhat lineárně. Buďte připraveni nabídnout pracovníkovi vyšší míru flexibility. A pokud je to nutné, převeďte dočasně některé důležité body pracovní agendy z jeho beder na někoho jiného, aby si dotyčný mohl bez problémů vzít nečekané volno, když to budou okolnosti vyžadovat.

Buďte trpěliví.

Celý proces truchlení může probíhat poměrně dlouho. Sestává z různých fází a ani po několika měsících není vyloučeno, že pracovníkovi klesne zničehonic produktivita nebo si bude muset vzít volno. Buďte trpěliví a dejte svému podřízenému dostatek času i prostoru se se ztrátou blízké osoby vyrovnat po svém.



-mm-

Zdroj: Director Magazine - britský časopis pro vedoucí pracovníky především malých a středních podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Director Magazine