Když odpočívat, tak konstruktivně

V životech vytížených zaměstnanců zbývá velmi málo prostoru pro plánování volného čau a odpočinku. Chtějí-li se manažeři a další prací zavalení zaměstnanci odreagovat, zpravidla si zajdou na kávu, zacvičí si jógu nebo pravidelně docházejí do posiloven. Jen zřídka si však dovolí nedělat nic. Nemohou si tak nikdy skutečně odpočinout, protože se zmítají v nekončícím přívalu aktivit. Jednou za čas je ale odpočinek nutný.

Lékaři doporučují manažerům tzv. konstruktivní odpočinek. Znamená to hned ráno nezačínat den rychlou přípravou kávy a čtením novin, ale naopak několik minut posedět v naprostém tichu. O víkendu byste si měli plánovat aktivity, na které se budete těšit a práci nechat v kanceláři. Pravidelně plánujte volný čas, který strávíte s druhými lidmi a vybírejte si činnosti, které budou zábavné a kreativní, abyste mohli obnovit svého ducha.

Vytržení z rutinního pracovního prostředí do osobní sféry může být velice prospěšné, bude-li se odehrávat v klidu a nabídne prostor k přemýšlení a relaxaci bez neustálého vyrušování telefonu, Internetu nebo televize. Pokud si chcete zachovat energii a produktivitu, měli byste tomuto způsobu odpočinku věnovat v rámci roku několik dní, víkendů nebo ideálně i několik týdnů dovolené. Toto je několik rad pro konstruktivní odpočinek:

- Zařiďte si tiché, klidné ráno, které posílí vaši dobrou náladu v průběhu dne.

- O víkendech nechce práci v kanceláři a nevracejte se k ní.

- Dopřejte si oddech od neustálého stresu v podobě odpovídání druhým. Relaxujte v tichu a klidu od komunikačních prostředků.

- Rutinní činnosti dělejte pomalu a s rozvahou, abyste si mohli užívat každého okamžiku.

- Naplánujte si zábavné a kreativní činnosti, jimiž se budete věnovat o víkendu nebo alespoň jedno týdně. Scházejte se s jinými lidmi.

- Posilujte svého ducha prostřednictvím aktivit, které vás baví.

- Pravidelně plánujte odpočinek – dovolenou, odchod nebo dobrodružství.

- Ujistěte se, že máte pravidelné prázdniny!

-kk-
Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher