Když mrzne krev v žilách

Kryoterapie je moderní léčebná metoda, která spočívá v krátkém pobytu v komoře o teplotě mínus 120 až 130 stupňů. Názory odborníků na ni se liší. Zatímco například v Polsku ji pacientům hradí pojišťovny, na Slovensku ji považují spíše za nezdravou. Jedná se v podstatě o obrácený princip sauny. Lidský organismus se napřed zmrazí a poté zahřívá na rotopedu nebo běžícím pásu.

Sportovci navštěvují kryokomory za účelem urychlení léčby měkkých tkání a kloubů nebo relaxace a celkové regenerace. Ženy ji vyhledávají díky pozitivnímu vlivu na celulitidu, osvěžení a zlepšení nálady.

Před vstupem do kryokomory je třeba podstoupit lékařkou prohlídku. Zákaz vstupu mají lidé s alergií na chlad, velkou únavou či podchlazením, klaustrofobií, necitlivostí, staženými cévami či krevními sraženinami, nedokrevností, slabou funkcí štítné žlázy, rozsáhlými ranami, závažnými chorobami dýchacích cest, onkologickými a infekčními chorobami. Platí to i pro těhotné ženy, citově labilní jedince a pacienty užívající určité druhy léků.

Předpokladem úspěšného absolvování kryoterapie je odstranění vlhkosti z povrchu těla. Do mrazu se vstupuje s čelenkou na uši, rukavicemi, podkolenkami, dřeváky a rouškou na ústa. Muži oblékají bavlněné šortky a ženy navíc tílko. Pobyt trvá dvě až tři minuty a je při něm třeba mlčet, protože velký chlad neprospívá dýchacím cestám. Druhá fáze (po opuštění komory) spočívá ve fyzické zátěži, kdy se tělo rychle prokrví a nastává bouřlivá látková výměna.

Během procedury pacienti nepociťují chlad, ale jemné pálení či štípání na odkrytých částech těla. Poté se dostavují projevy sníženého napětí, spokojení a relaxace, které trvají několik hodin i déle. Pro dlouhodobý efekt doporučují odborníci absolvovat deset návštěv za sebou.

Metoda, kterou znali již starověcí Egypťané a v moderní historii se rozvíjí od roku 1978, může lidskému organismu velmi prospět, ale i ublížit. Proto je důležité vyhledat zařízení, kde budou přítomni odborně vyškolení lékaři a fyzioterapeuti.

-kk-

Zdroj: Etrend.sk - Informace o trendech v marketingu a řízení podniku.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Etrend.sk