Když je manažer zhoubou kolektivu

Ilustrační snímek

Trpí pracovní kolektiv disharmonií? Manažer neustále dělá dusno, ale nikdy neocení přínos? Je důležité, abyste se naučili rozeznávat, kdy je toho tak akorát a kdy už se pracovní prostředí pod něčím vedením stává toxické. Server About Management připravil užitečný návod, jak se s takovými lidmi vypořádat, než ohrozí pracovní výsledky.

Špatné vedení lidí se projevuje negativně na produktivitě společnosti i ve vzrůstajících nákladech. Ve velké společnosti dokáže prostředí zamořené takovým toxickým nadřízeným velmi ošklivě narušit vztahy a vysávat ze zaměstnanců veškerou energii k práci. Malou firmu může nakonec i rozložit nehledě na dosavadní postupy a výsledky.

Jak odhalit toxicitu v managementu?

První signály zaznamenáte od samotných zaměstnanců. Snažte se tedy co nejvíce udržovat kontakt a vnímejte veškeré možné náznaky nespokojenosti s managementem. Svěřují se vám zaměstnanci nebo naopak se bojí vám něco říci? Strach může být způsoben právě nekompetentní osobou na manažerském postu.

Jestliže nemáte dostatek informací, promluvte si také se současnými nebo i bývalými klienty. Neptejte se zcela přímo na konkrétní osoby, ale vnímejte vedlejší komentáře k otázkám směřovaným na silné stránky managementu.

Toxicita ze strany managementu se také projeví v personální otázce. Prozkoumejte také režijní náklady. Je vám podezřelé, že v jednom týmu lidé odcházejí po příliš krátké době?  Proč má jedno oddělení vyšší náklady na práci přesčas než druhé? Jak je možné, že byli zaměstnanci v jednom týmu až příliš často nemocní nebo si brali delší dovolené než v jiném oddělení? To jsou otázky, které je třeba zodpovědět.

Dá se to léčit?

Dokonce i toxický manažer musí být v něčem dobrý, jinak by tuto pozici nezískal. Na vás je, abyste posoudili přínos tohoto jedince a na druhé straně náklady vaši společnost. Pokud se produktivita za daný čas zvýšila o 10 % nad průměr, je to jiná situace, než když se náklady kvůli personální otázce zvýší o 5 %. Přepočítejte si to.

Rozhodnutí, co s takovým manažerem, záleží na okolnostech. Pomoci může koučink nebo pokročilý manažerský trénink. Případně můžete zvážit přesun na pozici s menší zodpovědností za tým. Zjistěte také, jestli stanovené cíle nejsou pro manažera nedosažitelné, v jejichž důsledku pak dusí své podřízené.

-bn-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management