Když "ano" není odpověď

Když se lidé usmívají, kývají a říkají vaší firmě jen samá „ano“, neměli byste v žádném případě spokojeně sedět s rukama na klíně. Konflikty jsou pro firmy velice důležité – aspoň do té míry, kdy si zachovávají konstruktivní potenciál. Tento názor zastává profesor Michael Roberto z Harvard Business School . V rozhovoru pro HBS Working Knowledge hovořil o tom, jak nedostatek konstruktivních konfliktů v organizacích ztěžuje hodnocení obchodních myšlenek a schopnost provádět důležitá rozhodnutí.

Úkolem vůdců je podle Roberta aktivně vyhledávat rozpory v organizacích, neskrývat se před lidmi, kteří by s nimi mohli nesouhlasit. Je třeba bránit se pasivnímu vůdcovství, které nedokáže zahrnout konflikt do svého rozhodování. Vůdcové by měli především zavést ve firmách otevřenou diskusi a vyzývat zaměstnance k vyjádření subjektivních názorů. Zároveň však musejí zajistit, aby konflikty nepřesahovaly konstruktivní rámec.

- Umožněte zaměstnancům vyjadřovat jejich názory a diskutovat o tom, jak a proč nesouhlasí s ostatními.

- Zaměstnanci musejí vidět, že proces rozhodování ve firmě je transparentní, bez manévrování za zavřenými dveřmi.

- Musejí také věřit, že jim vůdcové pečlivě naslouchají a dříve než rozhodnou, důkladně zváží jejich názory.

- Zaměstnanci by měli plně rozumět tomu, jak vůdcové dojdou k finálnímu řešení problému a vědět, že mají příležitost rozhodování ovlivňovat.

-kk-
Zdroj: HBS Working Knowledge - kolekce nejnovějších manažerských trendů z Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje HBS Working Knowledge