Kdy stačí být dobrý

Chcete být ve všem nejlepší? Takové odhodlání je chvályhodné, ale může být i na škodu. Je totiž velký rozdíl mezi odváděním kvalitní práce a posedlostí detaily, která je ve výsledku kontraproduktivní.

Existují situace, v nichž je nejlepším možným řešením spokojit se s tím, že budete „jen“ dobří. Kdy byste tedy měli slevit ze svých perfekcionistických nároků?

Ilustrační snímek

1. Když se nedokážete rozhodnout

Jsou to případy, kdy váháte mezi dvěma nebo více variantami řešení a stále se vracíte od jedné k druhé. To je jasný signál, že obě možnosti jsou stejně dobré. Prostě si jednu vyberte a držte se jí.

2. Když řešíte urgentní záležitost

Naléhavost má přednost před kvalitou. Je třeba něco udělat a na detailech v tuto chvíli nezáleží. Něco je vždy lepší než nic, i když to nic vzniká kvůli vaší snaze předložit dokonalé řešení. Alespoň pro danou chvíli.

3. Když to ostatním stačí

Když jsou ostatní s vaším řešením spokojeni, přestaňte se zabývat tím, co jste mohli udělat ještě lépe. Věnujte se dalším úkolům.

4. Když jste splnili úkol

Všechno, co děláte, nemusí být zcela perfektní. Když si to uvědomíte, bude se vám žít příjemněji. Spokojte se se splněním cíle a jděte dál. Budete mnohem výkonnější.

-kk-

Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse