Kdy nevěřit intuici

Většina lidí si při jednání myslí, že dokáže rozlišit situace, v nichž může spoléhat pouze na intuici od těch, které si žádají větší úvahu. Často se však mýlí. Intuice dokáže zmást jejich úsudky a dokonce i sabotovat celé jednání, aniž by si to uvědomili.

Profesoři Keith Stanovich z University of Toronto a Richard F. Weat z James Madison University vysvětlují, proč lidé vždy nejednají racionálně a logicky, pomocí termínů „systémové myšlení 1 a 2“. Systém 1 popisuje intuici – rychlé, automatické, snadné a emocionální myšlení. Systém 2 je oproti tomu myšlení pomalejší, více uvědomělé, namáhavější a logické. Většina vytížených manažerů má podle nich tendenci využívat při jednáních pouze systémové myšlení 1, které je dostatečné jen pro menší rozhodnutí.

Článek popisuje čtyři strategie, jak vést racionálnější jednání. Radí, jak nespoléhat jen na intuici ve stresových a nerozhodných situacích.

- Udělejte si seznam situací vyžadující systémové myšlení 2. Sepište si situace, které budou vyžadovat větší ostražitost. Obnovujte tento seznam pravidelně, přibližně jednou měsíčně. Vycházejte s důležitých jednání, která vás čekají. Může jít o jednání o penězích, složitých záležitostech, více stranách, klíčových strategických partnerech nebo novém směřování vaší firmy.

- Nenechte se v rozhodování ovlivnit časovým tlakem. Pod tlakem času se často spoléháme jen na systémové myšlení 1. Pokud si tuto skutečnost uvědomíte, můžete jednání vést efektivněji. Ve většině případů je na místě jednání raději odložit na později, než se rozhodovat ukvapeně.

- Rozdělte jednání do několika schůzek. Lidé mají přirozenou tendenci rychle uzavírat věci. Pamatujte si však, že zúžit celé jednání na jedinou schůzku je zbytečné a mnohdy i nereálné. I když se na jednání skvěle připravíte, objeví se nové informace, neočekávané věci nebo taktiky. Trpělivost při jednání se proto rozhodně vyplatí.

- Snažte se o pohled zvenčí. Člověk se rozhoduje buď z vnitřního, nebo vnějšího pohledu na věc. Při jednání často spoléháme jen na pohled zevnitř, který odpovídá systémovému myšlení 1. Úspěšné jednání však vyžaduje také schopnost podívat se na věci nezaujatě, z pohledu zvenčí.

-kk-

Zdroj: HBS Working Knowledge - kolekce nejnovějších manažerských trendů z Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje HBS Working Knowledge