Kdy je prokrastinace dobrá strategie?

3118719
Ilustrační snímek

Řada lidí to zná již z dob svých studií a opětovně zažívá stejný pocit i v práci. Víme, že máme před sebou určitý důležitý úkol, ale odkládáme jej až na poslední chvíli. Nedokážeme se donutit začít na něm pracovat dříve, raději děláme něco jiného, často mnohem méně důležitého a hlavně zábavnějšího.

Chronickému odkládání povinností se říká prokrastinace. Obecně je chápána jako něco negativního – signál, že jsme líní, nemáme dostatek zájmu, neumíme organizovat svůj čas a práci, nejsme dostatečně profesionální. Nic však není jen čistě špatné a ani prokrastinace není výjimkou. Na kladné stránky odkládání povinností upozornil server Fastcompany.com.

Více energie

Strach, že úkol nakonec nestihneme, je velmi silný motivační faktor. Spolu s tím, jak se blíží termín pro splnění odkládaného úkolu stoupá adrenalin v našem těle. Adrenalin tlumí bolest a dodává energii, která ve výsledku usnadní splnění úkolu.

Lepší soustředění

Když něco děláme na poslední chvíli, dokážeme se na to perfektně soustředit. Jen tak něčím se nedáme vyrušit. Odložíme telefony, emaily a další vyrušení, dokud nebudeme hotovi.

Rychlejší výsledek

Jelikož nám již nezbývá mnoho času, úkol na poslední chvíli většinou plníme velmi rychle. Ve výsledku tak prací na něm strávíme výrazně méně času, než kdyby termín byl až za dlouho.

Usnadnění další práce

Když odkládáme nějaký složitý či nepříjemný úkol, poměrně rychle zvládneme veškeré ostatní, méně závažné, povinnosti na seznamu svých úkolů. Mnohem více si je užijeme.

Nižší očekávání

Díky prokrastinaci můžeme zjistit, že každý úkol není třeba plnit na 150 %. Odkládání na poslední chvíli vůbec není špatná strategie, pokud jde o rutinní činnosti, ale i složitější úkoly, které jste již v minulosti zvládli a víte jak na ně, jen vám chybí motivace.

Problém nastává ve chvíli, kdy budete odkládat všechny úkoly bez ohledu na to, jak kvalitní výsledek se od vás očekává. Když děláme věci na poslední chvíli, jsme pod tlakem a je třeba počítat s tím, že výsledek nemusí být nejkvalitnější. Je-li tedy na prvním místě kvalita splnění vašeho úkolu, raději začněte dříve než později.

-kk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company