Kdy je koučování nanic

Řada organizací má stále zkreslenou představu o možnostech koučování manažerů. Myslí si, že ať mají jejich manažeři jakýkoli osobní problém, stačí jim najmout kouče a problém bude vyřešen. Výsledkem je však pouze ztráta času a peněz. Tzv. exekutivní koučink může fungovat jen v určitých případech. V jiných případech naopak nemá žádný smysl. Ve kterých?

Ilustrační snímek

Odpověď na tuto otázku popsal na svém blogu Marshall Goldsmith, světově uznávaný kouč vrcholových manažerů, spíkr a autor populárních knih o osobním rozvoji. Demonstroval ji na příkladu tří otázek, jež klade zástupcům firem, kteří se na něj obracejí se zájmem o koučování svých manažerů.

Jde o problém s chováním?

Většina exekutivních koučů se specializuje na psychologické otázky chování lídrů. Skutečných specialistů na firemní strategie je velmi málo. Koučování zaměřené na chování však může fungovat jen tehdy, pokud daný manažer má problém s chováním, nikoli odbornými znalostmi či dovednostmi. „Neudělám ze špatného doktora dobrého doktora ani ze špatného technika dobrého technika,“ vysvětluje Goldsmith.

Jde o problém s integritou či etikou?

Integrita je jednou z nejdůležitějších schopností každého lídra. Znamená věrnost určitým zásadám, schopnost dělat správné věci a zachovat si maximální míru profesionality. Pokud některý váš manažer nedodržuje integritu a porušuje etická pravidla, koučování mu nepomůže. Nejlépe uděláte, když se s ním rozloučíte, než stihne poškodit vaši pověst. „Lidé, kteří nedodržují integritu se nekoučují. Propusťte je,“ radí Goldsmith.

Jde o problém s tím, že firma a manažer směřují každý jiným směrem?

Ani v tomto případě nemůže pomoci koučink zaměřený na chování. „Pokud někdo směřuje špatným směrem, behaviorální koučink mu pouze pomůže dostat se tam rychleji,“ říká Goldsmith. Nedokáže nikoho obrátit na správnou cestu.

-kk-

Zdroj: Marshall Goldsmith Personal Blog - blog světově uznávaného kouče vrcholových manažerů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Marshall Goldsmith Personal Blog