Kdo neuspěje, ať se snaží sebevíc

Znalosti a zkušenosti jsou pro dosažení úspěchu v práci méně důležité, než se předpokládalo. Potvrzují to novodobé vědecké studie. Pozornost se mnohem více ubírá k sociálním dovednostem a emoční inteligenci (EQ). Lidé, kterým emoční inteligence chybí, jsou z pohledu možnosti rozvíjet svou kariéru v nevýhodě.

Ilustrační snímek

Americký odborník na emoční inteligenci Travis Bradberry popsal ve svém nedávném článku na serveru LinkedIn charakterové typy lidí, kteří jsou předurčeni k neúspěchu. Snažte se proto vyvarovat jejich vlastností.

1. Zbabělci

Strach nás může snadno ovládnout. Nechováme se pak racionálně. Máme například tendenci ukazovat prstem na druhé ve snaze zakrýt své vlastní nedostatky.

2. Mozkomorové

V sérii knih J. K. Rowlingové o Harrym Potterovi jsou „mozkomorové“ zlovolní tvorové, kteří vysávají lidské duše. V širším slova smyslu je můžeme chápat jako lidi, kteří šíří zoufalství tím, že vytvářejí atmosféru naprostého pesimismu tam, kde nikdy nebyla.

3. Domýšlivci

Arogantním lidem je nejlepší se vyhnout. Jejich přístup je jen maskou, která se snaží skrýt nedostatek sebedůvěry. Jejich výkony jsou většinou podprůměrné a není příliš příjemné se s nimi znát.

4. Lidé bez vlastního názoru

Tito lidé se drží zajetých kolejí a nejraději jdou s davem, i když je tato cesta nikam nedovede.

5. Nešťastníci

Tito lidé hledají obětní beránky pro své neúspěchy. Nedokáží vnímat dřinu, která stojí za úspěchem druhých, a mylně se považují za oběti okolností.

6. Náladoví lidé

Emočně nestabilní lidé nedokáží vnímat realitu a ze svého neúspěchu obviňují druhé.

7. Oběti

Oběti nám mohou být zprvu sympatické. Brzy se však ukáže, že nedokáží čelit jakémukoli problému. Naopak i z toho nejmenšího komára udělají největšího velblouda.

8. Důvěřivci

Důvěřivé typy lidí přijímají bez protestů vše, co přijde. Často to bývají nově přijatí zaměstnanci. Lepších výkonů a většího respektu ostatních však dosáhnou, když se občas ozvou.

9. Samá omluva

Někteří lidé se neomluví nikdy, zatímco jiní se omlouvají neustále. Týká se to i vyjadřování jejich vlastních názorů. Místo sebevědomých prohlášení vyslovují spíše nesmělé otázky.

Travis Bradberry je přesvědčen, že všechny tyto typy lidí jsou odsouzeny k věčnému neúspěchu ve svém pracovním životě. Mohou však své chování změnit, pokud budou dostatečně sebekritičtí, aby si uvědomili svůj problém, a pokud budou mít dostatečně silnou vůli.

-kk-

Zdroj: LinkedIn Pulse - blogovací platforma sociální sítě LinkedIn
Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Pulse