Kdo je to virtuální asistent?

Pro ty z vás, kteří by chtěli pracovat nezávisle, přináší článek dobré zprávy. Řada firem se totiž snaží o outsourcování administrativy a snížení režijních nákladů, čímž se otevírají možnosti pro externisty. Říkají si VA – virtuální asistenti (Virtual Assistants) a obvykle si dokáží zajistit dostatek pracovních příležitostí během prvního roku od započetí působnosti na volné noze. Zabývají se nejčastěji přebíráním administrativy, někteří bez zaměření, jiní se specializují – například jako návrháři internetových stránek apod.

Jejich počty například v USA vzrostly, podle odhadů Alliance of Virtual Businesses, z několika set (1990) na více než 5000.

Přestože jejich služby využívají spíše menší firmy, autor nastiňuje, že i to by se mohlo v budoucnu změnit. Je tu ale jeden zádrhel – únik informací. To je něco, co řadě firem znemožňuje využívat služby VA.

Vytvoření nové služby VA není vůbec snadné,  pokud se ale podaří – prubířským kamenem je získání prvních klientů – nabízí řadu výhod v podobě malé konkurence. Většině VA prý stačí ke slušné obživě asi šest klientů.

Pokud byste jako VA měli problém nalézt klienty, autor doporučuje zkusit hledat na Elance.com a Guru.com.

-av-
Zdroj: Startup Journal - portál amerického listu Wall Street Journal pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startup Journal