Kdo je klíčový talent ve vaší firmě?

Když se hovoří o řízení talentu, často se odkazuje na osoby s velkým potenciálem a rychlých kariérním postupem – high potantials, slangově „Hipos“. Jednou z často přehlížených skupin je ale „klíčový talent“ – lidé s dovednostmi, kterých si firma cení.

„Hipos“ typicky představují 2 – 10 % manažerů ve firmě, klíčový talent pak 5 – 10 % ze všech zaměstnanců. Od „Hipos“ se liší hlavně tím, že setrvávají v jedné roli mnohem déle a mívají specifické technické nebo jiné dovednosti či devizy.

Klíčové talenty je často mnohem těžší rozvíjet, kvůli specializované povaze jejich rolí. Poskytují firmě něco, co se dá stěží nahradit, ať už se jedná o tržní know-how nebo důvěrnou znalost specifických systémů praktik, až po velmi dobrý vztah s klíčovými zákazníky. I když nebývají kariéristy, jejich hodnota je pro firmu velká. Řízení této skupiny je proto nezanedbatelné.

- Zjistěte, kdo je váš klíčový talent. Nejprostší způsob může být požádat vedoucí divizí, aby takový talent identifikovali. Jejich adepti by pak měli projít testem daných kritérií.

- Projevte jim uznání. Vzhledem k tomu, že většina organizací neinvestuje do identifikace svých klíčových talentů, mohou se tito lidé cítit nedocenění. Efektivní proces řízení talentů zajistí jasný a zřejmý systém uznání.

- Rozvíjejte je. Vzhledem k specializované povaze jejich rolí je rozvíjení klíčových talentů obtížné, ale žádoucí.

- Odměňujte je. Hlavní výzvou v řízení klíčových talentů je najít čas a ochotu dát v tomto ohledu těmto lidem takovou pozornost, jakou si zaslouží.

- Řiďte je. Tito experti jsou často zaměřeni jen na určitou problematiku. Nepřipusťe, aby ztráceli kontakt s širšími firemními cíli.

- Sdílejte jejich znalosti. Jedním z přehlížených rizik je skutečnost, že když klíčový talent odejde, spolu s ním nenávratně zmizí i jejich cenné dovednosti a znalosti. Není lehké tyto lidi nahradit, proto dává smysl povzbuzovat networking a sdílení znalostí.

- Poučte „Hipos“ o hodnotě firemních klíčových talentů. Všechny strategie v oblasti řízení talentu potřebují podporu vedení.

-av-
Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management