Kde zbytečně ztrácíte čas?

Ilustrační snímek

Způsoby, jimiž se sami připravujeme o drahocenný čas, si často ani neuvědomujeme. Server Entrepreneur.com proto upozornil na sedm případů neefektivního time managementu, na které by si lidé pracující ve vedoucích funkcích měli dávat zvláštní pozor.

1. Zahlcení administrativou

Delegujte administrativní úkoly, které vás nebaví a ani v nich nejste dobří. Věnujte svůj čas tomu, co umíte. Jistě jste to již slyšeli mnohokrát, ale skutečně to děláte?

2. Odkládání rychlých úkolů

Úkoly, které můžete dokončit v několika minutách, řešte okamžitě. Platí to například pro e-maily nebo domlouvání schůzek.

3. Přílišná kontrola zaměstnanců

Zvažte, zda vaši podřízení skutečně potřebují, abyste je kontrolovali na každém kroku. Pokud tomu tak je dlouhodobě a naděje na zlepšení je mizivá, raději se rozlučte.

4. Přílišné soustředění na každodenní problémy

Dávejte si pozor, abyste se nezabývali jen dílčími problémy, které vyvstávají každý den. Vaším úkolem je především strategické uvažování a řešení dlouhodobých plánů.

5. Chybějící strategie pro sociální média

Omezení času, který trávíte na sociálních sítích, vám rozhodně přidá na produktivitě. Když už chcete této aktivitě věnovat část svého pracovního času, dělejte to plánovitě a s konkrétním cílem (například za účelem propagace vaší společnosti).

6. Neschopnost opustit neúspěšné produkty

Lpění na produktech a projektech, které již v minulosti selhaly, je velká ztráta času. Snažte se dívat na věci objektivně a nesnažte se stále znovu vynalézat kolo.

7. Opakování stejných činností

Úkoly, které děláte neustále znovu ve stejné podobě, se snažte maximálně zautomatizovat. Pokud například odpovídáte na stále stejné otázky, není nic jednoduššího, než sepsat vaše odpovědi a umístit je na viditelné místo. To platí pro komunikaci se zákazníky i zaměstnanci.

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com