Každý manažer je hlavně manažerem lidí

Ilustrační snímek

S lidmi to není vždy lehké. To však zároveň znamená, že se nikdy nebudete nudit. Své vůdcovské dovednosti tak můžete rozvíjet každý den. Ve vašem životě se totiž budou objevovat noví lidé, noví kolegové. Pamatujte si, že lidi nemůžete dotlačit příliš daleko. Pokud je však potáhnete, dostanete je přesně tam, kde je budete chtít mít.

Vaším úkolem je táhnout své lidi svou vizí, proto jste manažer. Lidé jsou neopakovatelní a vy jako manažer musíte vždy zjistit, co koho motivuje. Jedině tak se vám podaří z různých individualit, schopností a předpokladů sestavit a namíchat fantastický tým. Podívejte se na tyto tipy, které nám přinesl web management.about.com. Na co musíte být připraveni, když máte nějaké přímé podřízené?

Lidé jsou někdy trochu složití

Občas se naštvou. Občas pláčou, občas křičí a někdy je všechno otravuje. Nikdy si nemůžete být stoprocentně jisti tím, jak zareagují. Nepředvídatelnost je prostě něco, co my lidé máme v povaze. Lidé jsou také často sobečtí. Vědí, že nikdo se o jejich zájmy nepostará tak dobře jako oni sami. Proto dělají to, o čem si myslí, že je v jejich nejlepším zájmu. Vždy chtějí dostat to, co jim po právu náleží, jako první. Ale nebojte, jakmile to dostanou, budou chtít pomoc uspět i ostatním.

S lidmi se situace neustále mění

Lidé jsou nestálí a nezůstanou v klidu. Co na ně platilo a na co slyšeli minulý týden, to dnes mohou s bohorovným klidem přejít a ignorovat. Lidé se mění s tím, jak se mění jejich životy. Proto se mění i to, co je motivuje. Někdy se to, co pro ně bylo důležité ještě včera, může změnit velmi rychle. Motivace zaměstnanců proto zůstává náročným úkolem.

Lidé mají své strachy a obavy

Každý se něčeho bojí, i když je pravda, že někteří lidé svůj strach dovedou dobře skrývat. Některé obavy jsou dost běžné. Například nikdo nemá rád, když je před ostatními za hlupáka. Mnoho lidí se také bojí, že ztratí práci a budou nezaměstnaní. A proto pokud chcete, aby se vaši lidé soustředili na práci, musíte jim nejprve pomoci vyřešit jejich aktuální strachy a obavy.

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management