Každý má životní rovnováhu jinde. Kde je ta vaše?

Ilustrační snímek

Většina lidí jen obtížně hledá vhodný způsob, jak vyvážit svůj pracovní a soukromý život. Mobilní telefony a internet, díky nimž jsme dostupní 24 hodin denně, nám v tom nijak nepomáhají. Je tzv.  work-life balance skutečně jen mýtus? Můžeme vůbec žít spokojený a plnohodnotný mimopracovní život? Podle serveru fastcompany.com ano, budeme-li se držet následujících zásad, které dělí lidi schopné vyvážit práci a soukromí od těch ostatních.

1. Ujasněte si, co chcete

Chcete-li dosáhnout rovnováhy, musíte vědět, co je pro vás v životě důležité a jak chcete trávit svůj čas. To byste pak měli říci lidem kolem vás, abyste se tím mohli společně řídit.

2. Říkejte, co funguje a co ne

Komunikujte s lidmi kolem sebe o tom, co se vám v organizaci vašich činností osvědčilo a co ne. Buďte inspirací.

3. Plánujte čas pro rodinu a přátele

Nečekejte, že vám po práci zůstane nějaký čas, konkrétně jej plánujte a dodržujte své plány. I když v práci mohou nastat neočekávané situace, snažte se určený čas věnovat rodině co nejvíce.

4. Definujte si rovnováhu

Musíte znát své hodnoty a řídit se jimi. Rovnováha znamená pro každého něco jiného. Najděte tu, která bude vyhovovat vám.

5. Nenechte se rušit

Naučte se vypínat telefon a počítač, když se chcete věnovat věcem, které máte rádi. Dělejte vždy jen jednu věc najednou a učte se odpočívat. Opravdu vám to hodně usnadní život. 

6. Vytvořte si podpůrnou síť

Pomáhejte lidem kolem sebe a získejte přátele, kteří vám také pomohou, když bude zle. Rozvíjejte své koníčky, seznamujte se novými lidmi a věcmi. Buďte otevření novým zkušenostem a zážitkům.

Co znamená rovnováha pro vás?

-kk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company