Každá akce je lepší než žádná

Zaneprázdnění lidé toho nejvíce zvládnou, protože jsou neustále v pohybu. Tvrdí to alespoň profesorka americké Harvard Business School Rosabeth Moss Kanterová. Sedět je podle ní dobré pro odpočinek a soustředěné přemýšlení, nikoli však odkládání, nerozhodnost a pasivitu.

Ve firmách s vysokou úrovní inovací přebírají lidé iniciativu sami. Učí se svou rutinní práci dělat efektivně, aby získali čas na nové věci. Proč? Rosabeth Moss Kanterová uvádí čtyři základní důvody:

Malá vítězství se počítají

Právě malá vítězství dláždí cestu k velkým vítězstvím.

Úspěchy přicházejí po částech

Ujíst tisíc mil je vyčerpávající. Rozdělování velkých úkolů do menších dílčích částí pomáhá identifikovat okamžité kroky, které ve výsledku úkol splní.

Dokonalost je nedosažitelná

Nesnažte se o dokonalost, prostě se pusťte do práce. Když se vám něco nepodaří, pokusíte se o to znovu. V dnešním světě rychlých změn je v každé obchodní strategii místo pro improvizaci.

Akce vytváří energii a uvádí věci do pohybu

Podniknout nějakou akci je jednoduše lepší pocit, než nečinně sedět. Velký objem práce přináší stres. Studie však potvrzují, že v pracovním stresu hraje důležitou roli pocit ztráty kontroly. Podniknutí pozitivní akce je krokem k získání kontroly.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review