Kariéra na volné noze: Kam jít dál?

Práce na volné noze znamená pro mnoho lidí svobodu a nezávislost. Tato autonomie je velmi osvěžující, ale něco stojí. Jste najednou sami na všechna zásadní rozhodnutí včetně nastavení své vlastní kariéry. Neporadí vám žádné oddělení HR a můžete zapomenout i na podporu od kolegů. Stanovení kariérních ambicí a cílů je najednou pouze na vás.

Ilustrační snímek

Jak to zvládají úspěšní freelanceři?

Vědí, že musejí nejistoty řešit sami. Začnou tím, že se podívají sami na sebe, na své cíle a vnitřní motivace, protože jen vysoké sebeuvědomění jim umožní jasně vědět, kdo jsou a kam směřují.

Poté si nastaví cíle a také popřemýšlejí o důvodech, proč zrovna tyto cíle jsou ty správné. Protože mají jasný pojem o tom, kdo jsou, daří se jim volit cíle, které jsou velmi realistické. A to je velmi dobrý základ pro identifikaci jejich kariérního výhledu.

I tak je však práce na volné noze ze své podstaty velmi dynamickou disciplinou, a proto je čas od času zapotřebí tento vhled a hodnocení zopakovat.

Zvažte své hodnoty a záměry

U osob pracujících na volné noze nabírají pojmy jako hodnoty, cíle nebo kariéra a úspěch náhle nový význam. Každému můžeme doporučit, aby se nad těmito pojmy dobře zamyslel, protože pokud jste na volné noze, dost možná budete muset změnit své myšlení – hlavně pokud jste odešli z tradičně fungující firmy.

Kariéra v tradičním smyslu pro vás už nemusí být vhodným konceptem, upozorňuje článek publikovaný Centrem pro kreativní vůdcovství.

Co dělat dál?

Freelanceři se potřebují rozvíjet ve směru svého hlavního záměru, který dává smysl jejich konání. Někdy je však těžké rozvíjet se o samotě. Proto si zpravidla potřebují vybudovat silnou síť a propojit se s ostatními.

Díky tomu pak mohou prodiskutovat různá „kariérní“ rozhodnutí a zvažovat různé přístupy. Mohou také nalézt mentory, kteří jim poskytnou jasnou a nezaujatou zpětnou vazbu.

-jk-

Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership