Kariéra - cesta vzhůru

Moc, úsilí a stres spojené s nejvyššími manažerskými posty mohou v někom vyvolat úzkost. Kariéra však musí být především plánovaná. Pokud i vy patříte k těm, kdo nejsou povyšováni, i když máte pocit, že je ve vás mnohem víc, pak je zřejmě chyba i ve vašem chování. Předpokladem vzestupu je pozitivní agrese, neboť povýšení se dočkají jenom ti, kdo o něj usilují.

Kariéristé potřebují pozitivní agresivitu. Patří k ní několik vlastností - pevná vůle, silná vnitřní motivace, emocionální vyrovnanost, vnitřní síla, sebeovládání a základní morální hodnoty. Top manažeři a ti, kdo se jimi chtějí stát, musí být schopni nadchnout se pro věc. Kdo neumí motivovat ani sám sebe, ten by asi neměl usilovat o nic většího. Kdo ale vyzařuje sílu, ten najde rychle následovníky, kteří budou bojovat na jeho straně. Rozhodní lidé bývají oblíbeni. Dobří vedoucí pracovníci ovládají své pocity a nenechají se vyprovokovat. Lidé disponující pozitivní agresivitou bojují za své přesvědčení, vyhýbají se ale tomu, aby svého protivníka zničili. Jsou čestní, féroví a ohleduplní. Chtějí se dostat nahoru, ovšem ne za cenu toho, že se budou chovat asociálně. Sami konají a nečekají, až se něco stane. K podřízeným se chovají přátelsky a mile.

Kariéristé musejí být vždy taktičtí, nikdy nezastávají extrémní stanoviska a umějí se přizpůsobit mínění mocných. Hodnotí lidi podle toho, jak důležití jsou nebo by mohli být. Když jednoho dne padnou, zjistí většinou, že jsou sami, zapomínají si totiž hledat přátelé, pouze uzavírají výhodné aliance.

**Datum vydání: III/2002**
Zdroj: JobPilot.cz - české stránky serveru JobPilot s nabídkami práce
Zobrazit přehled článků ze zdroje JobPilot.cz