Kancelářská práce vestoje: Dá se to vůbec vydržet?

Ilustrační snímek

Sezení nás zabíjí. Pro lidské tělo je ještě horší než kouření. Varovné zprávy s tímto sdělením se objevují stále častěji a mají pravdu. Nedávná britská studie například prokázala, že při práci bychom měli stát dvě až čtyři hodiny denně. Kancelářským pracovníkům se doporučuje používat pracovní stoly a stanice upravené pro stání. Jak se však u takového stolu opravdu pracuje?

Spisovatel a redaktor serveru Inc.com Ilan Mochari se podělil o své zkušenosti. „Přechod ke stolu, u kterého se stojí, má některé překvapivé důsledky,“ konstatuje. „Možná si budete muset koupit nové boty.

Ilan Mochari se rozhodl vyměnit domácí kancelář za co-workingové centrum. Práce doma mu nevyhovovala z mnoha důvodů, mezi nimiž byla i nedostatečně ergonomicky vybavená kancelář a s tím související bolesti ramen a zad. Po měsíci práce u stolu uzpůsobeného ke stání napsal článek, v němž shrnul, co bychom měli vědět, než se rozhodneme začít pracovat vestoje.

1. Budou vás bolest nohy

Pokud chcete stát a nepoškodit si tím zdraví více než sezením, měli byste mít kvalitní obuv a speciální podložku pod nohy proti únavě nohou, která vám zároveň pomůže držet páteř ve správné poloze. A potřebujete také židli upravenou pro vyšší stůl, abyste mohli dlouhé stání prokládat sezením.

2. Budete mít méně sil pro aktivity po práci

Pokud jste zvyklí chodit domů pěšky nebo si po práci jít zacvičit, tyto aktivity pro vás budou obtížnější, když budete v práci stát. Alespoň v prvních týdnech určitě.

3. Není třeba stát celý den

Tím, že budete stát celý den, si nijak nepomůžete. Je zbytečné nutit se vydržet stát, když si potřebujete odpočinout. Pouze vás bude více bolet celé tělo a budete unavenější. Jste-li unavení, sedněte si nebo se projděte po kanceláři. Protáhněte se nebo přenášejte váhu z jedné nohy na druhou. Důležitě je nestát dlouho v jedné pozici.

4. Uvolníte si ramena

Práce na počítači ve stoje má dle zkušeností Ilana Mochariho příznivý vliv na ramena. Bolesti, ramen kterou cítil při práci doma, se velmi rychle zbavil. Zjistil také, že když stojí, má mnohem menší tendenci hrbit se, než když seděl.

5. Začne vás to bavit

Stání si začnete užívat především při plnění úkolů, které nevyžadují složité soustředění. „Například je pro mě mnohem pohodovější ve stoje napsat tweet o článku, který jsem právě napsal, než psát článek,“ říká Ilan Mochari. Ve stoje se mu nejlépe vyřizují rutinní úkoly. Když píše článek, také stojí, ale dělá více přestávek a když se musí opravdu soustředit, sedne si.

6. Bude se vám lépe spát

To je pozitivní důsledek únavy z celodenního stání. V začátcích usnete skutečně velmi brzy. Ilanu Mocharimu to pomohlo k tomu, že vstává dříve a je produktivnější.

Máte i vy zkušenosti s kancelářskou prací vestoje? Rádi si je přečteme ve vašich komentářích.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com