Kam se ztrácí naše soustředění?

Vaše e-mailová schránka se plní nevyřešenými zprávami, vy při tom přemýšlíte, kde najdete čas na vyzvednutí šatů z čistírny a váš mozek je unavený z nedostatku spánku. Není pak divu, že máte problémy se zvládáním svých úkolů v zaměstnání i doma, které si žádají vaši plnou pozornost. Jestliže se chcete plně soustředit, musíte nejprve odhalit příčinu toho, co vás od soustředění odvádí. Americký portál zaměřený na ochranu zdraví WebMD sestavil přehled nejčastějších příčin ztráty koncentrace a rad, jak se s nimi vypořádat.

Multitasking

Lidé, kteří dělají více věcí najednou, mají často pocit, že i více zvládnou. Psychologové a další odborníci se však shodují na tom, že věnovat pozornost vždy jen jedné činnosti je efektivnější.

Nuda

Úkoly, které nás nebaví, nás zároveň činí náchylnějšími k vyrušením. Jakákoli jiná činnost se nám pak zdá atraktivnější. Pomoci může, když se za splnění nezáživného úkolu něčím odměníme.

Vnitřní neklid

Když nás tíží finanční problémy nebo přemýšlíme o něčem, co jsme nestihli či nezvládli udělat, je soustředění na práci složité. Vnitřního neklidu se můžeme zbavit, když si tyto myšlenky zapíšeme na papír, abychom měli jistotu, že na ně nezapomeneme. Pak je můžeme pustit z hlavy a věnovat se jim později. Pomoci může i rozmluva s někým blízkým, která uleví od stresu.

Elektronická vyrušení

Velmi snadno nás vyruší například neustálé kontrolování e-mailu. Na e-maily, hlasové či textové zprávy máme tendenci reagovat okamžitě, což většinou není třeba. Nenechte se ovládat technologiemi a vyčleňte si čas, kdy se jim budete věnovat. V ostatním čase e-mail či mobil vypněte.

Únava

Nedostatek spánku zhoršuje pozornost, krátkodobou paměť a další duševní funkce. Potřeba spánku je individuální, většinou je to však 7 až 9 hodin denně. Pomůže také rozvrhování nejnáročnějších úkolů v konkrétní části dne, kdy je naše bdělost nejsilnější.

Vedlejší účinky léků či jiné zdravotní problémy

Pokud vám problémy se soustředěním nedovolují fungovat žádoucím způsobem v práci či doma nebo se u vás v souvislosti s tím objeví některé fyzické problémy, jako je nespavost či přibývání na váze, obraťte se na lékaře. Příčinou mohou být některá onemocnění nebo léky.

-kk-

Zdroj: WebMD Health - přední americký portál věnovaný ochraně zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje WebMD Health