K modernímu manažerovi patří znalost vína

Znalost vína je dnes běžnou součástí podnikatelského bontonu. Souvisí to mimo jiné s tím, že se české a zejména moravské vinařství vyšvihlo na špičku Evropy a z vína se stává oblíbené zboží. Podnikatelé a manažeři je objednávají v restauracích nebo kupují jako dárky. Pořádají také degustace pro své partnery a budují si soukromé sklípky.

Při výběru vína v restauraci vždy nejprve prostudujte vinný lístek a konzultujte jej s číšníkem nebo sommelierem. U vybraného vína si důkladně prohlédněte etiketu a ochutnejte. Pokud má víno vadu, nemoc nebo je špatně skladováno, nebojte se je vrátit.

Víno je dále vítaným dárkem pro obchodní partnery či zaměstnance. I „firemnímu“ vínu je však třeba věnovat náležitou pozornost. Nejdříve si ujasněte, pro jakou skupinu zákazníků či zaměstnanců bude víno určeno a kolik peněz chcete investovat. Nechte si poradit profesionály. Je zřejmé, že generálnímu řediteli nevěnujete stejné víno jako řadovému zaměstnanci. Vyvarujte se také drahého a luxusního obalu pro levné víno.

Co byste měli vědět o degustaci vín na firemních školeních, v rámci teambuildingu, na oslavách či poradách? Existují tři kategorie těchto degustací – pultová, řízená a tzv. slow-food. Pultová degustace většinou doplňuje raut. Sommelieři stojí za pultem, na kterém nabízejí široké spektrum vín. Řízená degustace je naopak samostatný bod programu. Hosté sedí u stolů a během asi 90 minut postupně ochutnávají vína, která podrobně představuje sommelier. Slow-food degustace je pak vrcholem řízených degustací. V průběhu 120 až 150 minut sommelier doplňuje vína v souhře s kuchařským týmem.

Chcete-li víno archivovat, opatřete si temný sklep se stabilní teplotou okolo 8° C a vlhkostí okolo 80 procent. Měj t e ale na paměti, že ne každé víno je vhodné k uskladnění delšímu než 12 měsíců. Archivujte proto pouze vína kvalitní a vyvarujte se náhlých změn teplot a vlhkosti ve sklípku.

-kk-

Zdroj: Profit - měsíčník pro obchod a finance
Zobrazit přehled článků ze zdroje Profit