K čemu je v práci dobrý humor?

Ilustrační snímek

Díky humoru si každý den v práci více užijete a také posílíte důvěru, kterou k vám celý váš tým cítí. Humor zkrátka vytváří zdravé ovzduší. Vaši podřízení budou dělat méně chyb a vaši dodavatelé s vámi budou chtít spolupracovat o to víc. Budete kreativějšní a když se dovedete zasmát sami sobě, dost možná inspirujete i ostatní k tomu, aby se nebáli přicházet s novými nápady a objevovat neotřelé možnosti. Budou vědět, že když jejich nápad nevyjde, není to katastrofa a nic se neděje. Humor dokazuje, že víte, že jste jen člověk a že jste stejně nedokonalý jako každý jiný, a tedy není potřeba předstírat, že vaši podřízení dokonalí jsou. Odkrytý smysl pro humor vám však přináší ještě mnohem víc, tvrdí web businessknowhow.com.

Humor zvyšuje produktivitu práce

Pracovníci, kteří se umějí zasmát sami sobě, se daleko rychleji zotaví ze svých případných neúspěchů a chyb. Psychologické výzkumy uskutečněné za poslední dvě dekády naznačují, že schopnost zasmát se sám sobě posiluje naši odolnost. A odolnost a vytrvalost přináší úspěch. Lidé, kteří se dovedou zasmát sami sobě, také mají tendenci dívat se na pozitivní aspekty každé situace, a proto rychleji odpouštějí chyby svým kolegům i podřízeným. Lidé jsou pak méně úzkostliví, cítí se dobře a ve výsledku se tak i dopouštějí méně chyb. A lidé, kteří se smějí, se také rychleji učí.

Komunikace

Když někoho umíte rozesmát, bude vám naslouchat. Humor usnadňuje komunikaci a posiluje vztahy. Také dokáže utlumit konflikt – když vytvoříte odlehčenou atmosféru, je daleko pravděpodobnější, že uspějete v hledání kompromisu. Proto mnoho úspěšných vyjednavačů umí vtipkovat a pohotově zareagovat na aktuální situaci.

Humor zlepšuje čísla

Zákazníci se budou do vaší prodejny i kanceláře rádi vracet, protože jsou tam dobrosrdeční lidé a příjemná atmosféra – to vše humor dokáže. Atmosféra také ovlivňuje to, kolik zákazníci utrácejí. Smích zlepšuje morálku zaměstnanců, protože když vás mají rádi, budou vás chtít potěšit dobře odvedenou prací. Také zaznamenáte méně absencí, protože humor lidi přitahuje.

Jaký humor je typický pro vaše pracoviště?

-jk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How