Jste zbabělý lídr?

Ilustrační snímek

Strach je přirozená emoce, a pokud někdo chce být manažerem, musí se s ní naučit pracovat. Lídr, který se nechá ovládat svým strachem, je nerozhodný, vymlouvá se a hledá nejsnazší cesty, jak řešit problémy. Neuvědomuje si přitom, že i to, že nic nedělá, má své důsledky. Jak tedy poznat, zda vás příliš svazuje váš strach, a co s tím udělat?

Hledáte cesty, jak nemuset rozhodovat

Vyhýbáte se nepříjemnému seznamování s problémy do hloubky a rozhodování o tom, jakým směrem se vydat. Jistě to cítíte. A cítíte také to, že s tímto přístupem se nikam nepohnete. Nejdůležitější je připustit si to.

Děláte, že nevíte něco, co víte velmi dobře

Vědomě přehlížíte nové příležitosti nebo staré problémy, protože nechcete nic riskovat. Lídr se musí umět postavit realitě a rozhodovat i o tom, co je těžké.

Přehlížíte příčiny neúspěchu

Určitá politika, osoba nebo způsob uvažování omezuje výkonnost vašeho týmu a vy o tom víte. Chcete-li ukázat, že máte odvahu, zaměřte se na odstranění příčin.

Namlouváte si, že ještě nejste připraveni

Smiřte se s tím, že nikdy nebudete mít k dispozici úplně všechny informace. Budete-li čekat na ideální chvíli, nikdy s ničím nezačnete.

Neustále obviňujete druhé

Máte pocit, že když jde o problém někoho jiného, zbavujete se odpovědnosti. Ve skutečnosti však sami sebe stavíte do role oběti, která nemá věci pod kontrolu. A to nemá s vůdcovstvím nic společného.

Řešíte problémy za druhé

Ani tato strategie není nejvhodnější. Když budete řešit všechny problémy svých lidí, stanou se na vás příliš závislými a nebudou vyvíjet vlastní iniciativu.

Chcete se zbavit strachu větším objemem práce

Čím více se bojíte, tím větší máte tendenci se zaměstnat. Ve výsledku se však zahlcujete množstvím nepodstatných věcí. Zkuste se zastavit, uvědomit si, čeho a proč se bojíte a uvidíte, že získáte více času na věci, které vás opravdu zajímají a jsou důležité.

-kk-

Zdroj: American Management Association - portál Americké manažerské asociace (AMA)
Zobrazit přehled článků ze zdroje American Management Association