Jste závislí na práci?

Podle nedávné studie pracuje téměř třetina vysokoškolsky vzdělaných můžů pravidelně více jak 50 hodin týdně a z některých se pak stávají workoholici. Po celých Spojených státech se tvoří podpůrné skupiny, které se jim snaží pomoci.

Workoholismus má podle odborné literatury řadu podob. Mimo jiné se projevuje v zanedbávání zdraví, vztahů a duchovna, jako nechuť k jiným než pracovním aktivitám, oddalování odpočinku a dovolených, sklonu k perfekcionismu aj.

Je pozoruhodné, že ne všichni workoholici si práci užívají. Větišina jen cítí neodbytnou potřebu se jí stále věnovat. Workoholici často trvají na tom, aby i jejich kolegové udržovali jejich nezdravé pracovní tempo a nasazení.

Extrémní nasazení se ale nemusí týkat jen kancelářských profesí. Jen Singerová, autorka a tvůrce www.MommaSaid.net, což je internetová komunita pro matky, tvrdí, že je sama vyléčená workoholička – žena v domácnosti.

Workoholici mohou řešit své problémy vyjednáním alternativního pracovního rozvrhu, vědomým naplánováním času, který budou trávit s rodinou, případně totální změnou v kariéře. Pro vážnější případy je vhodný kontakt s podpůrnou skupinou.

-av-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder