Jste vyčerpaní? (2/2) Víme, co s tím

Jsou vám povědomé problémy popsané v předchozím článku? Naštěstí s tím můžete něco udělat.

Ilustrační snímek

Restrukturalizujte svůj život a od nynějška se zaměřte na činnosti, které vás o energii nebudou připravovat, ale naopak vám ji budou dodávat. Nejprve však pojmenujme další časté zdroje vyčerpání.

Setrvání v toxických vztazích, které byste měli ukončit

Velmi častým zdrojem vyčerpání je také častá interakce s negativními lidmi. To je něco, co vás může vyčerpávat opravdu zcela. Možná existují určití jedinci, na které jste vy osobně přecitlivělí – nebo oni prostě vědí, jak na vás, jak vás srazit. A vy se jim přitom nemůžete zcela vyhnout, protože jsou to vaši kolegové nebo příbuzní. Pokud jste však s někým takovým v nešťastném vztahu, pokuste se to ukončit.

Život ve spěchu

Pokud se od vás očekává časté cestování, můžete mít pocit, že prostě nikdy nemáte čas, neustále máte zpoždění a sotva někam dorazíte, už zase musíte jít. Hektické pracovní cesty mohou být stresující.

Napravte nerovnováhu ve svém životě – jak získat energii

  • Buďte častěji se svou rodinou a přáteli
  • Cvičte nebo aspoň choďte ven na procházky
  • Čtěte – to je obzvláště dobré, není to nijak zvlášť náročné a můžete čtení navíc může rozvíjet vaši empatii.

Zlepšete své stravovací návyky

Nezáleží na tom, co je váš primární zdroj konstantního tlaku. Co můžete snadno napravit, jsou vaše stravovací návyky. Konzumujete příliš mnoho jídla z rychlého občerstvení? Jíte někdy příliš mnoho, jen abyste se uklidnili a znovu se cítili v klidu? Nesnažte se jídlem utlumit bolest, kterou vám působí stresující pracovní vytížení. Raději řešte příčiny, naléhá na nás článek zveřejněný na webu management-issues.com, který byl původně publikován obchodní školou INSEAD.

Pokud jste ve stavu osobní energetické nouze, nejprve se postarejte sami o sebe, než začnete pomáhat ostatním. Pokud upřednostníte starost o ostatní, budete dlouhodobě trpět. Raději si připusťte, že nejste dokonalí a že ve svém životě potřebujete něco změnit. To určitě není známka slabosti.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Jste vyčerpaní? (1/2)

Aktuální

Jste vyčerpaní? (2/2) Víme, co s tím