Jste vhodný typ člověka pro založení firmy?

Ilustrační snímek

Jaký osobnostní rys sdílejí všichni úspěšní zakladatelé startupů? Tuto otázku položil server Monster.com členům organizace mladých podnikatelů The Young Entrepreneur Council (YEC), kterou časopis Forbes označil za elitní americkou podnikatelskou organizaci. Oslovení zakladatelé a ředitelé firem dali dohromady následující důležité osobnostní předpoklady úspěšných podnikatelů.

1. Schopnost řešit problémy

Úspěšný podnikatel musí počítat se změnami a přicházet s novými řešeními neočekávaných situací.

2. Vize

Podnikatel musí vědět, čeho chce dosáhnout. Pracuje s omezenými zdroji, které má k dispozici tak, aby dosáhl nejvyšší návratnosti investic. Vize mu pomáhá vytyčovat cíle a rozhodovat o složitých věcech.

3. Vytrvalost

Každý zakladatel firmy ví, že prosazovat něco nového není jednoduché. Musí vytrvat a neztrácet víru ve svůj cíl. Neztrácí motivaci, když narazí na překážku.

4. Odvaha

Podnikatel musí vidět nejen svůj potenciální úspěch, ale také počítat s riziky a možností neúspěchu. To vyžaduje velkou odvahu.

5. Otevřená mysl

Zakladatel firmy přichází s určitou myšlenkou a produktem. To však neznamená, že nebude brát v potaz zpětnou vazbu od zákazníků, zaměstnanců či odborných poradců.

6. Pokora

Podnikatel by se neměl nechat unést prvním úspěchem. Ego by mělo jít stranou, měl by stále poslouchat názory svých zákazníků a zaměstnanců. Měl by být také schopen přiznat vlastní chybu.

7. Schopnost přesvědčit druhé

Začínající podnikatel musí umět propagovat svůj produkt, který ještě ani nemusí být hotový, směrem k zákazníkům, investorům i zaměstnancům. Musí umět ukázat své nadšení a nakazit i ostatní.

8. Jistá míra arogance

Podnikatelé jsou často velmi sebevědomí až arogantní. To poutá pozornost investorů. Musejí počítat s tím, že podnikání je tvrdý boj.

9. Zvědavost

Dobrý podnikatel se stále ptá, co může zlepšit. Svým prvním produktem přináší určitou změnu, nechce však zůstat jen u jedné.

10. Silné odhodlání

Je to houževnatost, která zahrnuje jednak kreativitu a jednak odvahu. Znamená to schopnost dělat z nemožného běžné.

-kk-

Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com