Jste ve stresu? Mluvte

Když jsme pod tlakem a cítíme stres, emoce více vyplouvají na povrch. Každý člověk má určitou hranici odolnosti vůči tlaku, kterou když překročí, začnou jej emoce pohlcovat a on cítí neustálou potřebu reagovat. V takové chvíli klesá jeho produktivita a efektivita a nulu.

Lidé, kteří dobře ovládají komunikaci, si však napětí lépe uvědomují. Jakmile zaznamenají zvyšující se úroveň stresu, začínají mluvit o svých emocích a názorech. Ve výsledku jsou pak produktivnější, když nastanou složité situace. Článek shrnuje několik rad, jak si pomoci od napětí efektivnější komunikací.

- Držte se pravidla 24 hodin. Dopřejte si 24 hodin k mluvení o něčem, o čemž víte, že byste o tom mluvit. Získáte tak termín, který vám dá čas přemýšlet o tom, jak říci věci správně. Není třeba mluvit vždy okamžitě.

- Uvědomte si, že to, co tolerujete, zároveň učíte své okolí. Pokud lidem umožníte, aby mluvili nebo se chovali nevhodně, říkáte jim, že je to v pořádku.

- Zdržte se souzení lidí. Raději se ptejte, abyste se ujistili, že plně rozumíte situaci, než začnete sdílet své myšlenky a pocity.

-kk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek