Jste si jisti, že chcete povýšit?

Ne každý zaměstnanec touží po kariérním postupu. Platí to i pro zkušené profesionály. Naskytne-li se vám proto příležitost postoupit do vyšší vůdcovské role, důkladně zvažte, čeho chcete ve své kariéře dosáhnout.

Zamyslete se, jak vypadá váš život nyní a jak bude vypadat, když nabídku přijmete. Položte si následující otázky:

- Co se změní? Budete mít novou pracovní funkci, kancelář či asistentku. Budete velký šéf. Pravděpodobně k vám budou přistupovat s větší úctou. Jak se ale budete cítit? Jak si můžete být jistí, že s vámi ostatní budou jednat na rovinu? Změna je nevyhnutelná a je třeba zahrnout ji do vašeho rozhodování.

- Co budete dělat jinak? Povýšení může být oceněním vaší dosavadní dobré práce. Uvažte však, jak budete řídit svou novou práci. Jak povedete ostatní? Co máte či umíte jiného než ostatní? Jak vykompenzujete dovednosti, které vám chybí? Jakými lidmi se obklopíte? Uvědomte si, že budete odpovědní za všechno.

- Co obětujete? Postup směrem nahoru vyžaduje i to, abyste se určitých věcí vzdali. Jednou z nich je čas na rodinu. Od lidí na vysokých postech se očekává dostupnost po 24 hodin denně, zejména v dobách krizí.

Na druhou stranu je také důležité ptát se, zda budete šťastní a spokojení s tím, co máte, když nabídku odmítnete. Odmítnutí povýšení vás nestaví do nejlepší pozice pro případnou další šanci.

-kk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek