Jste nervózní? Napište to

Máte před sebou stresující situaci, která si žádá co nejlepší výkon. Jak ji zvládnout? Podle psycholožky z americké University of Chicago stačí posadit se, vzít si tužku a veškeré obavy sepsat na papír. Spolehlivě tím vyčistíte svou mysl a budete se moci soustředit přímo na řešení problému. Experiment se studenty před zkouškou ukázal, že touto technikou lze dosáhnout až o 20 procent lepších výsledků. O výsledcích studie informoval britský list The Daily Telegraph.

Vedoucí výzkumu profesorka Sian Beilocková již ve svých dřívějších studiích dokázala, že stresové situace vyprazdňují tzv. pracovní paměť, která lidem umožňuje zpracovávat relevantní informace k příslušným úkolům. Nyní doplnila, že pracovní paměť může být zaplňována obavami, což vede ke stejnému výsledku.

Experiment se studenty probíhal tak, že nejprve prošli jedním testem, v němž měli za úkol pouze podat co nejlepší výkon. Následoval druhý test, před nímž však již byli uvedeni do stresové situace. Studentům s dobrými výsledky byly nabídnuty peníze. Zároveň se dozvěděli, že ostatní studenti budou záviset na jejich výsledcích, jelikož jde o týmovou práci. Dozvěděli se též to, že budou nahráváni na video a výsledky testu budou zpracovávat učitelé matematiky. Polovina studentů pak měla tiše sedět a čekat na zkoušku, zatímco druhá dostala 10 minut na písemné vyjádření svých pocitů.

Skupina studentů, která mohla předem popsat své emoce, dosáhla výrazně lepších výsledků. „Domníváme se, že tento typ psaní pomůže lidem podávat nejlepší výkony v různých stresových situacích, ať už jde o velkou prezentaci pro klienta, veřejné vystoupení nebo dokonce pracovní pohovor,“ dodává Sian Beilocková.

Sian Beilocková patří k předním americkým odborníkům na psychologický jen označovaný jako „choking under pressure“, který nutí talentované lidi podávat výkony pod úroveň jejich dovedností, dostanou-li se to stresové situace.

-kk-

Zdroj: Telegraph.co.uk - portál britského deníku The Daily Telegraph a nedělníku The Sunday Telegraph
Zobrazit přehled článků ze zdroje Telegraph.co.uk