Jste nejstarším pracovníkem týmu?

Co se zdá být největší překážka pro starší generace při spolupráci s mladšími kolegy? Odborníci se shodují na tom, že to má co do činění s hrdostí.

Navzdory všem problémům, kterým zástupci starší generace musí čelit proto, že mají mladšího nadřízeného, je důležité, aby se naučili, jak se s tím vypořádat a tuto situaci akceptovat. Mimo jiné i z toho důvodu, že těchto případů bude přibývat. Je třeba, aby se naučili ocenit, spíše než negativně hodnotit, mladší generaci.

Tipy, jak se vypořádat s prací v mladším kolektivu: 

- Uvědomte si, že pro zvládání jakéhokoliv vztahu je zásadní pochopení názoru druhé strany. Nečekejte tradiční chování ze strany nadřízeného. Mladší pracovníci nemusí mít stejné pracovní a osobní hranice jako vy. Jejich chování se v tomto ohledu nemusí vždy shodovat s vašimi zvyky.

- Nikdy nedovolte, aby viděli váš „pot“. Bez ohledu na to, jak nespokojeni jste se svým novým, mladším nadřízeným, nedávejte to najevo. Pokud máte pocit, že se s tím opravdu nedokážete vyrovnat, zkuste štěstí jinde. 

- Mějte otevřenou mysl. Nepředpokládejte, že protože jsou mladší, nevědí, co dělají. Každý má jiné dovednosti. Nikdo není dobrý ve všem.

- Naučte se, že je třeba se učit novým věcem a hledat nové úhly pohledu. Využijte své zkušenosti ke zmírnění potenciálních nejistot týkající se problematiky mladšího  nadřízeného. Máte perspektivu, kterou oni nemají, což je výhodné pro vás oba. 

- Podejte pomocnou ruku. Váš mladší nadřízený je možná z vašeho pracovního vztahu nervóznější než vy. Pomozte mu najít půdu pod nohama a je velmi pravděpodobné, že vám vaši službu vrátí a dá vám samostatnost, kterou chcete.

- Poslouchejte. Mladší pracovníci bývají hluboce nakloněni spolupráci a chtějí se podílet na rozhodnutích a strategiích. Pokud chcete překonat propast mezi vámi, ukažte jim, že jste ochotni investovat, vylepšovat a chápat. 

- Poznejte se. Dejte si nějaký čas a vzájemně se poznejte a zjistěte, co si druhá strana myslí.

 

- Buďte zaměstnancem, který nepotřebuje být veden. Pokud to dokážete, váš nadřízený si toho určitě všimne a ocení vaše zkušenosti a moudrost.

 

-av-
Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder