Jsou vaši podřízení spokojení?

Ilustrační snímek

Když se zeptáte svých podřízených, zda jsou s prací pro vás spokojeni, většinou vám odpoví kladně. To však neznamená, že vám říkají celou pravdu. Ani váš přátelský přístup a snaha o pochopení nemusejí znamenat, že jsou zcela spokojeni. Jak to tedy poznáte? Prvním spolehlivým ukazatelem je úsměv v kombinaci se smějícíma se očima. Když mluvíte se svými lidmi, koukejte se jim do očí. Všímejte si, zda vyzařují upřímnou radost. Další tipy, jak poznat skutečně spokojené zaměstnance, zveřejnil server allbusiness.com.

Vlastní organizace práce

Spokojený zaměstnanec si dokáže zorganizovat svou práci tak, aby mohl podávat nejlepší výkon a zároveň jej to bavilo. Má motivaci pracovat pro vás a chce s vámi dále pokračovat ve své kariéře.

Brzké příchody

Nespokojení a nemotivovaní zaměstnanci většinou přicházejí i odcházejí na minutu přesně. Těm motivovaným pár minut navíc nevadí.

Přátelské vztahy s kolegy

Pokud je někdo v práci spokojen a chce v ní zůstat dlouho, má přirozenou tendenci spřátelit se s kolegy a rozvíjet vzájemné vztahy i mimo práci.

Zapojení i po pracovní době

Spokojený zaměstnanec se rád zúčastní dobrovolných pracovních aktivit, i když už „má padla“.

Ochrana firemních zdrojů

Snaha využívat přidělené rozpočty a nástroje co nejefektivněji je další ukázkou spokojenosti a zájmu o firmu. Spokojení zaměstnanci zhasínají světla a vypínají počítače, když opouštějí místnost. Neplýtvají kávou ani ničím jiným, co jim zaměstnavatel poskytuje.

Dodržování čistoty

Čistota je předpokladem zdraví, produktivity a také spokojenosti s vlastním životem. Zaměstnanci, jejichž pracovní prostředí je čisté jsou velmi pravděpodobně spokojenější než ti, kteří o své pracovní prostředí nedbají.

Optimismus

Spokojený zaměstnanec vidí úspěšnou budoucnost firmy. Zkuste se na poradě zeptat na názory svých lidí na současné aktivity firmy. Všímejte si pozitivních a negativních přístupů.

Návrhy řešení

Pokud vaši lidé samostatně přicházejí s vlastními nápady, jak pomoci firmě, pravděpodobně v ní nebudou nespokojení. Investice vlastního času a uvažování je silnou známkou spokojenosti.

-kk-

Zdroj: AllBusiness - americký server a komunita pro malé a střední podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje AllBusiness