Jsem manažer. Co mám dělat?

Většina manažerů se ve svých rolích necítí dobře. Ukazuje na to alespoň nedávný výzkum britské organizace Institute of Leadership and Management (ILM). Ten zjistil, že šest z deseti britských manažerů si nevybralo svůj vstup do managementu a každý čtvrtý čeká, až „se najde“.

Toto zjištění může být zásadním problémem v dnešní době ekonomické recese, kdy organizace potřebují spolehlivé a silné vůdce. Téměř dvě třetiny z tisícovky oslovených manažerů se ukázaly být váhavými vůdci, kteří se na své pozice dostali jednoduše proto, že jim byly nabídnuty nebo jim zajistily více peněz.

Aktivní zájem o řízení lidí tedy nebyl rozhodující. Více než dvě třetiny pak pochybují o svých schopnostech řídit druhé a 14 procent má problémy se zvládáním objemu své práce. Zástupci ILM proto volají po větší podpoře a rozvoji manažerů ze strany firem. Varují před krácením rozpočtů na rozvoj managementu, ke kterému začíná docházet.

Podobná americká studie z roku 2006 taktéž potvrdila, že zaměstnanci jsou povyšováni do manažerských rolí za odměnu, často před tím, než se vůbec rozhodne o tom, co musejí ve své nové roli dělat, aby byli úspěšní. Čtyři z deseti firem přiznaly, že neschopnost definovat a hodnotit role zásadní pro úspěšnou výkonnost byla největší chybou při náboru a povyšování manažerů.

-kk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues