John Kotter: Co jsem se naučil o změnách

Profesor John Kotter z Harvard Business School je předním odborníkem na vůdcovství a změny. Mimo jiné napsal i bestseller Leading Change. Sám ale přiznává, že ne vždy pro něho bylo jednoduché zvládnout osobní změny. Velkou inspirací v tom, jak se stavit ke změnám je podle Kottera bývalý generální ředitel General Electric Jack Welch a jeho heslo „život utíká v nanosekundách“. Další rady již předkládá z vlastní zkušenosti:

- Čím přizpůsobivější jste, tím lépe. Kotter ve svých studiích zjistil, že existuje spojení mezi výkonností a změnami. Firmy, které lépe zvládaly změny, měly i dlouhodobě lepší výkonnost. A měly také lepší vůdcovství.

- Základní aspekty vůdcovství při změnách jsou funkce lidské povahy. Existují specifické kroky v procesu změn. Mají tendenci být univerzální, nezávislé na obsahu změny. Jde o vytvoření smyslu pro naléhavost, sestavení správného týmu, vytvoření jasné vize a strategie změny, komunikování plánu, zplnomocnění lidí pro jednání, shromáždění některých dílčích vítězství a následné zavádění změny, dokud se neuchytí.

- Detaily vůdcovství jsou situační. Situace se mění v závislosti na kultuře a času, takže je třeba měnit i styly vůdcovství. Dnes je například větší diverzita v oblasti genderu, etnické příslušnosti apod.

- V průběhu své kariéry budete muset řídit změny. Pokud nebudete vědět, jak na to, neuspějete. Čím lépe se naučíte určovat správné kroky, tím větší bude šance na úspěch. Sami budete vytvářet změny a úspěšní budete zejména proto, že ovládnete smysl pro naléhavost.

-kk-
Zdroj: CIO.com - Internetové stránky časopisu CIO pro vedoucí pracovníky v oboru informačních technologií
Zobrazit přehled článků ze zdroje CIO.com