Již nikdy nedostatek času!

Úspěch v práci nemusí jít nutně ruku v ruce s nedostatkem času a zanedbáváním osobního života. Kdo chce efektivně využívat svoji pracovní dobu, měl by zapřemýšlet nad tím, jak si ji lépe zorganizovat. Lidé se podle toho, jak nakládají s časem, který mají k dispozici, dělí na čtyři základní skupiny:
1. Dominantní typ. Dominantní lidé mají touhu přebírat kontrolu a dosahovat výsledků. Neradi plánují, ale snaží se omezovat tzv. „požírače času“ a umí říct ne všemu, co jim stojí v cestě. Nejraději by všechno vyřídili „včera“, mají občas sklony ke zmatku a hektice. Pro takové jedince je lepší, když si stanoví priority, naučí se naslouchat ostatním, vše si dobře promyslí a pak teprve jednají. Ideální je, když si najdou čas na nicnedělání a klidný odpočinek.
2. Iniciativní typ. Iniciativní mají touhu ostatní motivovat a přesvědčovat. Rádi se nechají přerušovat, ale také často přerušují ostatní. Optimisticky dělají plány, mají sklon ke spontánním akcím, nenávidí však detaily. V jejich kanceláři panuje chaos. Chtějí-li úspěšně zvládat svůj pracovní čas, nejprve by měli vždy dokončit začatou práci, teprve potom začít novou. Mohou si vypracovat denní plán a vnést do svého pracovního dne více struktury.
3. Stálý typ. Stálí touží po stabilitě a harmonii. Pracují pomalu, ale stále, důkladně a spolehlivě. Vyhýbají se pracím s tlakem na termín dokončení. Tito lidé by se měli porozhlédnout po nových způsobech, jak dojít k výsledkům. Měli by se orientovat na výsledky, a nikoli na pracovní námahu. Jejich problémem je, že si často málo věří a neumí říkat ne.
4. Svědomitý typ. Svědomití se vyhýbají hněvu a dávají pozor na preciznost a přesnost. Dělají detailní plány, plánování jim však zabírá příliš mnoho času. Na rušivé faktory reagují kriticky. I pro ně platí, že by se měli soustředit spíše na výsledky, než na perfekcionismus, neměli by se vyhýbat všem rizikům a neměli by se příliš dlouho zabývat analyzováním věcí.
Zdroj: ManagerSeminare online - Magazím pro další vzdělávání manažerů.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ManagerSeminare online